2021 december

Rechte beentjes

In september schreef ik u over de komst van Nomin-Chimeg en haar oudere broer en zus. Dit meisje van vier jaar oud had een aangeboren afwijking aan haar benen: ze waren beide flink krom. Ze kon er wel op staan, maar op de langere duur zou dit grote problemen opleveren. Een orthopaed uit het OLVG in Amsterdam adviseerde op afstand, de kinderarts in Choibalsan verwees haar door naar de specialisten in Ulaanbaatar. We vonden een heel speciale sponsor die de kosten van vervoer naar de hoofdstad, verblijf, begeleiding door een mevrouw ter plaatse en al die andere kosten wilde betalen. De operatie zelf wordt volledig gedekt door de verzekering. De autoriteiten in Choibalsan gaven toestemming en ook de moeder en de grootmoeder vonden het goed. En toen ging het snel. Ze is op 15 december geopereerd: haar beide benen zijn doorgezaagd en in een rechte stand weer aan elkaar gezet. Draden zorgen voor behoud van de goede stand tijdens de genezing. Zij kunnen er straks weer makkelijk uitgetrokken worden. Het ziet er goed uit! Ook uit het OLVG komen enthousiaste geluiden. Als het goed blijft gaan dan kan zij straks op eigen benen staan!

Kerstmis

Blauw is de kerstman in Mongolië! Ze hebben er een feestje van gemaakt. Wat de kinderen nog niet weten is dat net een grote doos met Droste chocoladeletters is aangekomen. Voor ieder kind de eigen letter. Die had er met Sinterklaas moeten zijn, maar de post was te traag. Er zitten nog wat andere verrassingen in de doos en dat alles komt er op kerstmis uit. Ook de enveloppen voor de kerstkaart aan onze trouwe donateurs zaten er in. Dus die gaat kerstmis niet halen, maar hij komt!

Corona

Het onderwerp laat ons nooit meer los. Dit zijn de meest recente cijfers:

Anna Home is nog altijd vrij van besmetting. Maar het thuisonderwijs hangt allen de keel ver uit. De computers worden zo intensief gebruikt dat één gesneuveld is. Gelukkig hadden we nog een klein restje over van het bouwbudget en daar konden we een nieuwe van kopen. Het virus gaat hopelijk de reis in juli naar Mongolië niet tegenhouden. Er hebben zich tot nu toe 10 serieuze belangstellenden gemeld die een heel bijzondere tijd tegemoet gaan.

Ik wens u namens allen in Choibalsan een gelukkig kerstmis en een mooi 2022.

Maarten