Anna Home

2007

In 2007 kochten we Anna Home, een huis van hout, gebouwd in een zogenaamde hashaa. Veel mensen in Mongolië wonen in een hashaa, een stuk grond in de stad met een schutting eromheen. De mensen bouwen daar een huis op, soms een krot, vaak een ger, de traditionele woonvorm in dit land. Het had een huiskamer, een grote woonkeuken en drie slaapzalen. De wc was buiten: een klein hokje met binnenin een gat in de grond. Er was geen water in het huis. Dat moest een paar honderd meter verderop gehaald worden in jerrycans. De verwarming bestond uit een kachel in de keuken die met hout en kolen werd gestookt en waaraan ook een radiator in de huiskamer was gekoppeld. Het terrein van de hashaa is vrij groot, ongeveer 60 x 40 meter.

2008

In het voorjaar van 2008 kwam er een grote groentetuin waarvoor de kinderen zelf zorgden. Dat werd mede mogelijk door het aanboren van een waterbron op 64 meter diepte. Het water werd elke dag naar een grote tank op zolder gepompt en vandaar ging het naar diverse kranen. En de tuin kon worden gesproeid.

2009

In 2009 werd Anna Home uitgebreid, de oranje vleugels op de foto kwamen er bij. Daarmee kon het aantal slaapkamers worden vergroot en kwam er wat meer leefruimte.

2016

Opnieuw werd het huis wat groter gemaakt door er aan de achterkant een stukje aan te bouwen. De verwarming werd flink verbeterd door de aanschaf van een nieuwe kachel. In de tuin kwam een septic tank, zodat er binnen een wc kon worden aangelegd en drie douches.

2019

En toen ging het mis! Flink mis. Op 9 mei 2019 brandde het huis volledig af. Alles was weg. Gelukkig vielen er geen gewonden, het gebeurde overdag en de meeste kinderen zaten op school. Daar stonden ze, 25 kinderen zonder dak boven hun hoofd. Via razend snelle acties lukte het om geld voor een nieuw gebouw in te zamelen. De gemeente stelde grond beschikbaar en Boldsaikhan ging aan het werk. In zeven maanden tijd stond er een nieuw gebouw, op een nieuwe hashaa, met twee verdiepingen, zes slaapkamers, douches, wc’s en een mooie keuken. Het werd aangesloten op de stadsverwarming en de waterleiding. De totale bouw- en inrichtingskosten waren ongeveer € 180.000.

2020

Op 29 januari openden we het nieuwe Anna Home officieel. Het is een prachtig huis geworden. Het ligt veel dichter bij de stad dan het oude. De school waar de meeste kinderen nu heengaan kan men vanuit het huis zien.

 

 

.