2023 november

De kinderen

Drie broers zijn in Anna Home komen wonen, Odgerel van 12, Odtselmeg van 9 en Odbaatar van 8 jaar oud. Ze zijn gekomen op verzoek van de burgemeester van district 6 van Choibalsan. Hun ouders hebben teveel problemen met het leven om ze zelf op te voeden. Moeder heeft ze zelf gebracht. Zoals zo vaak speelt wodka hierbij een grote rol. Wij zijn nog altijd het enige huis in de stad en dus komen ze bij ons. Ze gingen gelukkig wel naar school en dat gaan we voortzetten.

Helaas zijn twee kinderen weer vertrokken. Ze waren pas kort bij ons, ik schreef over hen in de vorige nieuwsbrief  https://allforchildren.info/2023/10/2023-oktober/ . Moeder wilde toch weer zelf voor hen zorgen en dan is de Mongoolse wet heel duidelijk: zij heeft daar recht op. We hopen erg dat het goed met hen zal gaan.

Studiefonds

Rob Schut van de stichting Fai del Bene houdt u op de hoogte:

Zoals velen van jullie weten, werken de stichtingen Fai del Bene en All For Children al geruime tijd nauw samen aan het studiefonds. Dit fonds biedt jongvolwassenen uit Anna Home, die zowel de wil als het potentieel hebben, de mogelijkheid om na hun middelbare schoolexamen te gaan studeren aan een universiteit in Ulaanbaatar. Aangezien deze jongvolwassenen niet kunnen rekenen op steun van hun familie of de overheid, voorziet het studiefonds zowel in hun levensonderhoud als studiekosten. Er zijn afspraken gemaakt tussen de stichtingen met betrekking tot deze samenwerking, waarbij 2022 diende als een “leerjaar” om elkaar beter te leren kennen en een vertrouwensrelatie op te bouwen. Een onderdeel van deze gezamenlijke reis was de reis van Mirthe en Rob van Fai del Bene naar Ulaanbaatar en Choibalsan in juli 2022. De kennismaking en samenwerking zijn wederzijds zeer bevredigend verlopen, wat heeft geleid tot de overdracht van de verantwoordelijkheid voor het studiefonds aan Fai del Bene in 2023. Ondanks deze verschuiving blijft de samenwerking met All For Children zeer hecht, en Anna Home blijft de spil voor zowel huidige als toekomstige studenten.

Met de hulp van Yanja en Aart zijn we er begin 2023 in geslaagd om mentor Enka te vinden, die bereid is om ons vanuit Ulaanbaatar te ondersteunen bij de begeleiding van de studenten. Zij slaagt er op een zeer prettige manier in om de afstand, taal- en cultuurverschillen te overbruggen.

Vanaf september studeren er 5 jongvolwassenen in Ulaanbaatar. Ulzi volgt zijn master rechten, Tulgee zijn master multimedia, Ganzo zijn bachelor wetshandhaving, Uuree haar bachelor business management en Uuriintsolmon haar bachelor verpleegkunde. Het gaat met hen allemaal goed. Het is erg mooi om te zien hoe kansrijk deze jongvolwassenen zich ontwikkelen in hun leven, zeker als je bedenkt hoe moeizaam ze zijn gestart.

Tot zover de bijdrage van Rob

Na het schrijven van dit stuk werd bekend dat Ganzo (ofwel Ganzorig), die al sinds 2008 in Anna Home woonde, is geselecteerd voor het Youth Leadership program van de Zorig Foundation. En dat is een behoorlijk prestigieuze prestatie!

Lokale studenten

Ook in de lokale technische school studeren kinderen. Zij wonen nog wel in Anna Home. Zo leert Purewdorj voor elektricien, Anuudari voor kapper en Sarangoo voor kok.

Inmiddels gaat het gewone werk door. Het verwarmingssysteem moest worden aangepast, de licentie van Anna Home moet worden vernieuwd, zoals dat elke twee jaar gebeurt, en het sneeuwt. Het is behoorlijk koud. Er wordt gekookt, er wordt huiswerk gemaakt, er wordt volop geleefd.

.

.

.

Ik nodigde u uit om in de zomer van 2024 mee te gaan naar Choibalsan. Daarop kwam één reactie en dat is te weinig om een reis te organiseren. Drie leden van het bestuur willen er eind volgend jaar heen, in november of december. Het zou leuk zijn als er dan anderen meereizen. Dan is er wat ons betreft geen ondergrens aan het aantal. Het is er dan flink koud (reken op – 15 tot -20) maar heel droog met donkerblauwe lucht. Ik zelf vind de winter het mooiste seizoen.

En intussen stijgen de kosten. We hebben net de begroting voor 2024 vastgesteld, in Tugriks ruim 30%  en in Euro’s rond 25% hoger dan de begroting van dit jaar. Ik herhaal daarom mijn oproep uit de vorige nieuwsbrief: ik vraag niet u om meer geld, wij zijn u al dankbaar genoeg, maar zou u eens om u heen willen kijken of er familie, vrienden of buren zijn die mee zouden willen doen. U weet: als ze zich vastleggen voor vijf jaar dan helpt de belastingdienst mee.

Maarten