Mongolië

MONGOLIË

vlag_mongoliMongolië is een enorm land, zo groot als Spanje, Frankrijk en de Benelux samen en toch heeft het maar 3 miljoen inwoners. Een derde van hen leeft in de hoofdstad Ulaanbaatar, zodat de rest van het land bijna leeg is. Leeg voor wat betreft mensen want er wonen wel veel dieren. Naast de ongeveer 35 miljoen stuks vee is er veel wild, marmotten, gazellen, arenden, beren en zelfs sneeuwluipaarden.
Mongolië heeft maar twee buren, Rusland en China. De Sovjets overheersten het land gedurende 70 jaar, totdat zij in 1991, na het verdwijnen van het communisme, vertrokken. De economie ging toen door een diep dal en nog altijd is het land arm. Ongeveer een derde van de bevolking leeft onder de armoedegrens.
Traditioneel leven de mensen op het platteland, maar ook nog veel in de steden, in een ger, een ronde tent van vilt die door een erg vernuftige constructie in een half uur kan worden opgebouwd.
Het klimaat is extreem, de temperaturen lopen van -40 tot +40 C, maar door de grote droogte voelt het minder koud dan de wintertemperaturen zouden doen denken. Bovendien is het land zeer zonnig, meer dan 300 dagen per jaar schijnt de zon en de diepblauwe lucht is een van de meest aantrekkelijke aspecten van het land.
NB: Deze website is niet de plaats om een diepgravende verhandeling over de vele ingewikkelde problemen in dit land te geven. Of van de overvloed aan positieve en bemoedigende tekenen van vooruitgang. Dat doen het land zelf, de Verenigde Naties, de Wereldbank en anderen.
De website biedt de lezer een interessant aspect van een land in zijn overgang. Het geeft ook inzicht in een sociaal fenomeen, dat niet alleen in Choibalsan of Mongolië voorkomt en dat een gevolg lijkt te zijn van de grote economische, fysieke en sociale ommekeer.
Hopelijk geven de foto’s de lezer een indruk.

arend

gazellengobi_woestijn

monnikenmongools_landschap_copy1ulaanbaatar

paardenpaardenracete_paardtrans_mongoli_expresworstelenyakstrots