2024 maart

Een nieuwe bewoner

De moeder van Dawaajargal is werkeloos en dakloos. De lokale overheid vroeg ons om voor hem te gaan zorgen, en dat doen we! Hij is 7 jaar oud en ging nog nooit naar school. Dus dat moet hij proberen in te halen.

De moeders

Een van onze “moeders” is bevallen en een tweede heeft heen andere baan aangenomen. We hebben nu twee nieuwe moeders:

Nadmin, 28 jaar oud. Ze is aan de lokale universiteit afgestudeerd als social worker. Erdenesaruul, 34 jaar. Zij studeerde aan dezelfde universiteit taalgeschiedenis.

Daarnaast is er Solongo, al heel veel jaren bij ons. Zij zorgt nu voor haar zieke vader en wordt tijdelijk vervangen door Baigalmaa, de moeder die vanaf de start van Anna Home bij ons werkte en al een paar jaar met pensioen is.

.

.

Ik schreef al vaker over onze hulpmoeder Urantuya en haar man Olziibayar, de kok van Anna Home. Zij groeiden beiden op in ons huis en werken er nu, terwijl ze wonen op het terrein van het oude, afgebrande Anna Home. Zij kregen hun derde kind.

.

.

Uulziibat afgestudeerd

Sinds 2018 studeert Uulziibat rechten aan de universiteit in Ulaanbaatar. Eerst voor bachelor en nu heeft hij, in januari, zijn masters gehaald, als beste van zijn jaar! Zijn afstudeerrichting wordt omschreven als “Law Enforcement”. Hij woonde vanaf 2006 in Anna Home. Zo zagen wij hem in de loop der jaren opgroeien:

Financiën

Het jaarverslag van de Mongoolse stichting is klaar. Je kunt het hier lezen. Een paar zaken vallen op. De totale kosten voor het huis en het doorgangshuis waren ruim € 51.000. Vooral de laatste drie jaar stegen deze enorm. Ter vergelijking: in 2010 waren de kosten € 28.000. Daar staat tegenover dat de Mongoolse overheid dit jaar voor het eerst heeft meebetaald. We kregen € 5800 en we rekenen voor 2024 op een hoger bedrag.

Diversen

We kregen bezoek van de vertegenwoordiger van mensenrechten commissie voor oostelijk Mongolië. We gaan met hem samenwerken.

Ze hebben met zijn allen Tsagaan sar gevierd, letterlijk: de witte maand, het boeddhistisch nieuw jaar. Het is een feest met heel veel tradities. Op de foto is te zien hoe de kinderen een bezoek brachten aan de moeder van Boldsaikhan.

In de wintervakantie hebben de kinderen allerlei klusjes gedaan, ze hebben in de sneeuw gespeeld en zijn jarig geweest.

Reis in januari

In deze nieuwsbrief is een paar keer sprake geweest van een reis naar Anna Home in 2024. Dat halen we net niet. We hebben nu definitief besloten om begin januari 2025 te gaan. Dan gaan in ieder geval drie leden van het bestuur en we nodigen iedereen van harte uit om met ons mee te reizen. Het is dan de koudste tijd van het jaar, reken op -15 overdag, maar ook de mooiste tijd van het jaar. De lucht is dan meestal donkerblauw en de zon schijnt veel. ’s Nachts zijn er spectaculaire sterrenhemels te zien als je de bebouwde kom tenminste verlaat. Wij stellen ons voor om een week in Choibalsan te zijn. In die tijd zouden we voor wie dat wil een tocht naar het platteland kunnen organiseren met een of twee nachten slapen in een ger, ver weg van alles. Primitief maar spectaculair met veel beesten en veel sterren in de nacht. Sommigen hebben zich opgegeven voor een reis in juli 2024. Het spijt ons dat dit niet door kan gaan. Het zou goed zijn om je opnieuw aan te melden als je in januari mee wil. De planning van zo’n reis heeft wel wat voeten in de aarde en daarom wil ik er graag tijdig mee beginnen. Dus wacht s.v.p. niet al te lang met opgeven. Het wordt in elk geval een heel bijzondere reis, naar plaatsen waar vrijwel geen enkele Nederlander ooit komt.