2011 maart

GROTE PRIJS

2011_prijs_held_van_mongoli_1De Nationale televisie, kanaal 9, had een competitie georganiseerd. Iedereen in Mongolië kon meedoen. De mensen van het land konden via internet stemmen voor vier “Heroes of Mongolia”. En wij hebben gewonnen! Ik ben met vier kinderen van Anna Home naar Ulaanbaatar gegaan voor de slotceremonie. We werden naar het grote diner gebracht in een Hummer en er waren voortdurend camera’s om ons heen. Een beroemde worstelaar werd heel emotioneel toen hij mij de prijs uitreikte, want hij was zelf vroeger ook straatkind geweest. De uitzending op TV duurde meer dan een uur en iedereen in het land ken Anna Home nu.

2011_prijs_held_van_mongoli_2 2011_prijs_held_van_mongoli_3

VIER KINDEREN VERLATEN ANNA HOME WEER

khorloo_2010khorolsuren_2010In September 2010 kwamen vier kinderen uit één familie naar Anna Home, Horloo, Horolsuren, Otgonzul en Altanzul. Hun ouders waren gescheiden en hun moeder trouwde met een andere man. Hun vader vermoordde toen de nieuwe echtgenoot en meldde zich zelf bij de politie. Hij werd tot 4 jaar en 4 maanden gevangenisstraf veroordeeld.

.
altanzul_2010otgonzul_2010Maar op een dag kwam hun moeder naar Anna Home om haar kinderen op te halen. We zeiden NEE tegen haar, maar ze ging naar de politie en de rechter. Volgens de Mongoolse wet heeft zij het recht op haar kinderen en dus hebben wij ze aan haar gegeven. Ze hebben maar vier maanden in Anna Home gewoond en in die tijd hebben we ze geholpen met schoolspullen, eten, kleren, hun gezondheid en met alles wat ze nodig hadden. Het jongste meisje ging naar de kleuterschool. In januari 2011 zijn ze terug gegaan naar hun moeder en wij hopen dat zij goed voor haar kinderen zal zorgen. Wij kunnen niet anders dan ons aan de Mongoolse wet houden.

OTGONTENGER

otgontenger_2010Otgontenger woonde drie jaar in Anna Home en in die tijd heft ze de middelbare school afgemaakt. Ze leerde ook veel om voor zichzelf te kunnen zorgen. Na de middelbare school ging ze naar de technische school, om te leren naaien. Ze is teruggegaan naar haar huis omdat haar moeders gezondheid slecht is en zij haar en haar zussen dus moet helpen. Haar leven is nu wel heel moeilijk. Ze wonen in de ingang van een flatgebouw in een extreme klein kamertje.

.

ERDENEBAYR

boldooHij woonde ook drie jaar in Anna Home en maakte veel vrienden in het huis. Hij heeft veel geleerd. Hij ging naar huis omdat zijn moeder vanuit Ulaanbaatar naar Choibalsan kwam, waar ze nu woont, samen met zijn oudste zus. Zijn moeder en zijn zus hadden hulp van iemand nodig en dus wilden ze Erdenebayr terug. Hij is terug gegaan en we hopen dat hij goed voor zichzelf zal zorgen. Hij gaat naar de technische school, om timmerman te worden. Zijn oeder en zus hebben ons erg bedankt.

DE ZORGMOEDERS VAN ANNA HOME

Bolortuya is nu met zwangerschapsverlof. In haar plaats is Baigal terug gekomen, die al drie jaar in Anna Home gewerkt heeft. De kinderen vinden het fijn dat ze terug is. Vanaf begin april zal ook Badamkhand zwangerschapsverlof nemen. In haar plaats komt Uranchimeg terug, die weer aan het werk gaat nu haar baby 7 maanden oud is.

DE KINDEREN

vrolijkMet kerstmis kregen we een doos vol cadeaus uit Holland. Het kwam een beetje te laat, maar het waren leuke cadeaus, zoals een sleutelring voor elk kind, met zijn foto erin, een album met foto’s van ons, puzzels en snoep. De kinderen willen de mensen in Holland heel hartelijk bedanken. Begin februari was het Mongoolse feest tsagaan sar (Nieuwjaar). De kinderen hadden vrij en zijn zo mogelijk naar hun ouders gegaan voor de traditionele begroeting. De voorzitster van de Mongools stichting All for Children kwam op bezoek met een heleboel cadeautjes en cake. Sommige mensen uit Choibalsan helpen Anna Home, omdat ze ons nu van de nationale TV kennen.

EEN NIEUW MEISJE IN ANNA HOME

monkhtsetsegHaar naam is Monkhtsetseg, ze is 16 jaar oud en ze komt uit een weeshuis in Ulaanbaatar, waar ze een jaar gewoond heeft. Het regeringsbureau Sociaal Werk vroeg me om voor haar te zorgen in Anna Home, omdat de politie het weeshuis had gesloten. Ze kwam eind februari naar Choibalsan met twee begeleiders uit haar huis. Ze schreef dit: “I really I like to be here the children and teaching to them English they help me to do all things in the house. Anna Home the children they like to say some to you all. I like director of Anna home very much because he takes care of us so good I like to be him.”
Ze spreekt zo goed Engels omdat ze 13 jaar bij Amerikanen gewoond heeft, omdat ze wees is. Zij hebben haar gevonden. Ze kent haar ouders niet en ze is erg aardig.
P.Boldsaikhan