2024 september

Taekwondo, internationale wedstrijd

Vaker schreef ik al dat Taekwondo voor Boldsaikhan en voor sommigen van de kinderen heel belangrijk is. En nu was er een grote internationale jeugdwedstrijd in China! Van 24 tot 28 juli deden vier nationaliteiten mee: China, Rusland, Binnen-Mongolië (dat eigenlijk deel van China is) en Mongolië. Boldsaikhan ging erheen en nam vier kinderen uit Anna Home, één student uit Ulaanbaatar (Ganzorig) en zijn zoon mee. De wedstrijden waren in Manzhouli, in de stad Hulunbuir, die te boek staat als de grootste stad ter wereld voor wat betreft zijn oppervlakte. De stad ligt vlakbij de grens Rusland – China en ook de grens van Mongolië is niet ver weg. Ze ontmoetten er andere mensen en keken hun ogen uit in de grote stad. En ze wonnen allemaal medailles!

Purevdorj won twee keer zilver en één keer brons, Azjargal won goud en zilver, Chingunee zilver en brons, Ganchimeg twee keer zilver en Ganzorig twee keer goud en één keer zilver. Ook Boldsaikhan’s zoon won diverse medailles. Een groot succes dus! Zoals Boldsaikhan schrijft: “This is our success and it shows how the children are growing up with good physical condition, strength, endurance, alertness and health.” Hij schrijft ook nog hoe bijzonder het voor hen was kinderen te ontmoeten die een “normaal” leven leiden en te ontdekken dat zij net zo zijn als zij zelf.

.

.

.

.

.

.

Het gewone leven

 

Mongolië kent lange zomervakanties voor scholen. Er was veel tijd om de moestuin goed te verzorgen, om te spelen en om nog wat lessen van school te herhalen.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

En ook om Naadam te vieren, het belangrijkste feest van het land. Хуушуур eet je dan, “huushuur” ofwel “hoesjoer”, een dubbelgeklapte pannenkoek van deeg, gevuld met vlees en dan gefrituurd. En er zijn wedstrijden in worstelen, boogschieten en paardrijden. Dat is twee dagen lang genieten.

Vanuit de naburige provincie Sukhbaatar kwam bezoek van de afdeling kinderbescherming. Ze wilden Anna Home leren kennen.

Zomerkamp

Dit is wat Boldsaikhan erover schrijft:

“De zomervakantie was succesvol; we hebben plezier en avontuur gehad met onze leraren en kinderen tijdens de vakantie in het centrum van de provincie van 25-30 augustus 2024, waarbij we verschillende wedstrijden in de frisse lucht organiseerden. We verdeelden onze kinderen in drie groepen en plaatsten ze in vijf huizen. Zoals gewoonlijk deden we onze ochtendgymnastiek, ontbeten, organiseerden we verschillende leuke wedstrijden zoals training, basketbal, volleybal, voetbal, touwtjespringen, legpuzzels, enz. Onze student E. Ganzorig kwam voor de zomervakantie. Hij hielp zijn jongere broers tijdens de vakantie en rustte samen uit. Deze zomer regende het veel en was het moeilijk om ver te reizen, dus organiseerden we een vakantie dicht bij de stad. Er waren veel muggen, maar het is erg belangrijk dat we onze kinderen elk jaar rust gunnen en hun geest verfrissen. We willen onze dank uitspreken aan jullie allemaal die altijd met ons samenwerken om de toekomst van kinderen op te vrolijken met warmte en warme harten. Het is geweldig om te zien dat kinderen gezond en veilig opgroeien. Mogen goede daden zich steeds meer verspreiden.”

Nieuwe student

Sumyasuren heeft eindexamen gedaan vanuit klas 12 van de middelbare school. Ze kreeg bovendien een gouden medaille van school voor haar sportkwaliteiten. Nu gaat ze aan de Zasag universiteit in Ulaanbaatar studeren, ze koos voor “Graphic Design”.

 

.

.

.

.

.

.

.

Reis in januari

Inmiddels bereidt een groep van 10 mensen zich voor om in januari op bezoek te gaan in Anna Home. Het wordt een bijzondere, leuke, heel koude reis naar de leegte van de steppen. Er zou zich nog een enkeling kunnen aansluiten bij deze groep, maar dan moet je je nu wel per omgaande melden. De plannen gaan we heel binnenkort omzetten in daden.

Maarten