2023 oktober

Nieuwe bewoners

Een broer en zus komen bij ons wonen. Hun moeder heeft geen huis en geen werk. Zij kan niet voor haar kinderen zorgen. Ze zijn nooit naar school geweest en dreigen een miserabel bestaan tegemoet te gaan. Anna Home vangt ze op, koopt kleren en schoolspullen voor ze en zorgt ervoor dat ze in een soort schakelklas op school terecht komen om hun achterstand in te halen. Het zijn Emuujin, 9 jaar oud, en haar broertje Tenuun van 7. We hopen erg dat ze hun draai gaan vinden in het huis en dat ze uiteindelijk een volwaardige schoolopleiding krijgen.

Sarangoo is 15. De lokale autoriteiten en zij zelf hebben gevraagd of ze in Anna Home mag wonen. Ze heeft geen ouders meer en geen dak boven haar hoofd. Hopelijk lukt het om haar een beroepsopleiding te geven.

.

.

Beroepsopleiding

In Choibalsan staat een grote hogeschool die vooral beroepsopleidingen verzorgt. Veel kinderen van Anna Home zijn daar al naar toe geweest. Nu gaat Purewdorj, die al zo’n vijf jaar bij ons woont, erheen. In Mongolië kan je na de 9de klas van de middelbare school af of je kan doorgaan tot en met klas 12. Hij heeft klas 9 achter de rug en wil elektricien worden.

Auto

Een auto is onmisbaar voor Anna Home, al was het maar om al die kilo’s aardappels van de markt naar huis te krijgen. Maar ze doen er veel meer mee. Boldsaikhan rijdt ermee naar dorpen in de omgeving om overleg te voeren over nieuwe bewoners, bij heel slecht weer brengt hij sommige kinderen naar school, ze gaan ermee op kamp, ze doen er van alles mee. Dankzij een stichting en twee particuliere donateurs hebben we een vervanging kunnen kopen voor de totaal versleten oude auto.

Zomerkamp

Boldsaikhan schrijft: Half augustus zijn we op kamp gegaan bij Onon, zo’n 300 kilometer van huis. Via heel slechte wegen duurde de reis 8 uur. De natuur is daar prachtig met warmwaterbronnen, veel bloemen en bossen. We zagen er hertengeweien en eekhoorns. De kinderen waren vijf dagen buiten. Ze speelden voetbal en zo, gingen zwemmen en plukten fruit. Het was een ontspannen tijd, ook voor de moeders.

.

.

Munkhzaya zegt: We hebben lekker gespeeld. Ik werd vrienden met twee kinderen die daar wonen. Ik had veel lol

Munkhzul: Dank je wel voor een leuke week. Ik zag een eekhoorn, ik danste en speelde met mijn broers en zussen. Ik heb heel veel sterren gezien in de lucht.

.

.

Inflatie

De prijzen schieten in Mongolië omhoog. Alles wordt enorm veel duurder. We hebben de salarissen van de medewerkers en Boldsaikhan in september moeten verhogen met 500.000 Tugriks per maand, dat is ruim 70%! De mensen konden niet meer rondkomen, sommigen vertrokken bij Anna Home om elders meer te kunnen verdienen en het lukte niet meer om nieuwe medewerkers te vinden. Voedsel, kleding, alles wat ze nodig hebben is veel duurder geworden. De Tugrik is minder waard geworden ten opzichte van de Euro, maar dat vangt voor ons maar een deel van het probleem op. Ook in Euro’s gaan de kosten flink omhoog. En het beloofde geld van de Mongoolse overheid blijft uit. We krijgen telkens toezeggingen, maar geen geld. Gelukkig hebben we een redelijk gezonde reserve, maar daar teren we op in. We zijn jullie, donateurs, ontzettend dankbaar. Aan jullie wil ik niets extra’s vragen, jullie doen al genoeg. We zijn ook de verschillende jarigen ontzettend dankbaar omdat ze hun gasten geen cadeau vroegen maar een bijdrage voor Anna Home. Maar ik zou wel willen vragen om eens om je heen te kijken of er anderen zijn die je kunt overhalen om donateur te worden. Bij voorbeeld van 1 Euro per dag, ofwel € 30 per maand. De belasting helpt mee, want onze stichting is een ANBI.

Ga je mee naar Anna Home?

Al een paar keer hebben we een reis gemaakt met een groepje mensen uit Nederland. En dat was geweldig leuk, zeiden de reizigers (en ik ook). Als er voldoende belangstelling is dan kunnen we in 2024 opnieuw een reis organiseren. Bij voorbeeld in juli, tijdens Naadam, het grote feest van Mongolië met paardenraces, worstelen en boogschieten. In Choibalsan is dat volledig authentiek, wij zijn altijd de enige buitenlanders. Je komt terecht in een volledig andere wereld, het wordt een unieke belevenis. En eventueel kan je er een rondreis aan vast knopen, ofwel individueel ofwel met de groep Anna Home reizigers. Naar de Gobi woestijn? Naar de bergen in het westen? Naar het grote meer in het noorden? Als je mee wil, meld het ons dan binnenkort.

Maarten