2022 november

Financiën

Ik begin maar met het saaiste en moeilijkste onderwerp. Hieronder staat alleen nog maar leuk nieuws. Net als bij ons hebben Corona en de oorlog in Oekraïne het leven in Choibalsan behoorlijk op zijn kop gezet. De algemene inflatie is vergelijkbaar met de onze en de grens met China zit al drie jaar dicht, terwijl daar altijd veel voedsel overheen kwam. De prijzen van vooral voedsel zijn omhoog geschoten, zo hoog dat we bijna wekelijks noodkreten krijgen uit Anna Home “We redden het niet meer!” We hebben de salarissen van de moeders met 20% verhoogd en vermoedelijk moeten ze nog verder omhoog. We hebben het budget voor het hele jaar 2022 ook met 20% verhoogd, van € 32.800 naar € 39.400. Daar bovenop komt nog € 2.300 voor het doorgangshuis.

Sinds het begin van Anna Home in 2006 hebben we de lokale overheid gevraagd om mee te betalen. Ze luisterden vriendelijk naar ons, maar deden niets. Maar nu, o wonder, is er een wet gekomen die hen verplicht om tenminste 5.000 Tugriks per maand per kind bij te dragen. In ons geval betekent dat nu 3.000.000 per maand vanaf oktober. Voor het jaar 2023 loopt dit op tot tenminste 36.000.000 T ofwel zo’n € 11.000. Als ze dat ook echt gaan betalen (we wachten dat af) dan kunnen we daarmee flinke klappen opvangen en vermoedelijk onze bijdrage wat verminderen.

Lokale vrijwilligers

Het is ontzettend leuk dat er steeds meer mensen zijn die komen helpen. Ze geven computerles, les in tuinieren, tekenles, ze beschilderen de muur om het terrein, controleren als arts de gezondheid van de kinderen en nog meer. Laat de foto’s het maar uitleggen:

Opknapbeurt

Een huis in het agressieve klimaat van Mongolië, bewoond door 25 mensjes en gebouwd met wat beperktere middelen en kennis dan wij gewend zijn, vergt onderhoud. En dat is op grote schaal gebeurd, binnen en buiten. Het regenwater wordt direct naar de tuin geleid en de muren zien er weer strak en kleurig uit.

 

 

Studenten

Ganzorig en Uuriintuya zijn hun grote avontuur in Ulaanbaatar begonnen. Boldsaikhan schrijft ons het volgende:

Ganzorig has lived in Anna home for 15 years. This summer he finished his high school and he made a test for university. He did good and he took a security and law enforcement class at the Great Government University. Now he lives in a small room near the University. He came to Anna home when he was four years old. He is very happy for it because his dream was to become a soldier in the army or a policeman and now it is starting. We bought for him some beds and blankets, kitchen ware, tables, etc.

.

.

 

Uuriintuya lived in Anna home for 7 years with her youngest brother Chingunee and her sister Uuriintsolmon. She finished her high school in July and she passed her test. She is a student in Global Leadership University. She is so happy to become a student and to live in Ulaanbaatar. Next year her sister will finish her high school and then she also wants to learn in University in UB. Now she lives in a small room near the University.

.

Bestuur van de Stichting

Eveline de Jong heeft ons verlaten. Sinds 2014 was zij de penningmeester van onze stichting, een functie die ze feilloos uitvoerde. Dank je wel Eveline!

We hebben vermoedelijk een vervangster voor haar gevonden, eind november weten we dat zeker. Ik hoop u haar in de volgende nieuwsbrief voor te kunnen stellen. Een tipje van de sluier: zij is van Mongoolse afkomst en woont in Nederland.

Ga je mee naar Anna Home?

In juli zijn we met 11 mensen naar Choibalsan gereisd. Lees nog eens hun verhalen in de vorige nieuwsbrief. Ze waren allemaal enthousiast over Anna Home, over het land dat zo volledig anders is dan alle andere landen in de wereld en over Naadam het jaarlijkse feest (“koningsdag”). Ik weet dat sommigen van jullie er hard over denken om in 2023 ook daarheen te gaan. Als er genoeg belangstellenden zijn dan zouden we weer een reis kunnen organiseren. Weer in juli, omdat dan Naadam gevierd wordt. En als je dan toch in het land bent, dan zou je ook een trektocht kunnen maken naar de Gobi woestijn, naar het Khuvsgul meer of naar een ander gebied. Dat kan allemaal professioneel georganiseerd worden door lokale reisorganisaties. Als je denkt dat je misschien mee wil, aarzel dan niet om mij een mail te sturen. Je kunt je altijd nog terugtrekken als er iets tussenkomt. Wij weten dan of we wel of niet moeten gaan organiseren en met concrete voorstellen moeten komen. Als je gaat dan ontmoet je ook dit lieve meisje dat zo trots is op haar nieuwe jurk.

Maarten