2021 september

Gaande en komende kinderen

Budgerel is nu 19 jaar oud. Ze heeft haar opleiding tot kapster af. En dus was het haar tijd om uit Anna Home te vertrekken. Ze woont nu bij een tante in Ulaanbaatar. Ik hoop erg dat ze haar weg gaat vinden.

Pas vier maanden geleden kwamen Khaisantumur en zijn zusje in huis wonen. Hij is weer terug naar zijn moeder. Suwdansondor, 4 jaar oud, blijft nog bij ons. In de nieuwsbrief van mei 2021 staat hun verhaal.

Ganbayr is ook terug naar zijn moeder. Zij heeft nu een huis en wil weer voor hem zorgen. Gedurende zijn vier jaar in Anna Home heeft hij veel geleerd en is hij hard gegroeid.

De lokale overheid vroeg ons om drie kinderen uit één gezin op te nemen. Moeder drinkt te veel, ze zijn dakloos en ze gaan niet naar school. En dus kwamen Bymbadorj (10 jaar), Otgonchimeg (8) en Nomin-chimeg (4) bij ons wonen. Het jongste meisje heeft een flinke handicap aan haar onderbenen, waarvan het nog niet duidelijk is hoe dit verder moet.

En toen kwam ook nog een tweeling, twee meisjes van 17, die geen ouders hebben. Voor de veiligheid van de meisjes kan ik, op verzoek van Boldsaikhan, niet meer over hen schrijven.

Zomerkamp

Een van de hoogtepunten van het jaar is telkens weer het kamp. Met zijn allen even weg uit huis om te rennen, te sporten, spelletjes te doen en gewoon lol te maken. In Mongolië is het gebruikelijk om die spelletjes competitief te maken en oorkondes uit te reiken aan de winnaars. Vijf dagen pret, samengevat in vier foto’s:

Studenten

Drie jongens studeren op dit moment in Ulaanbaatar aan de universiteit. Ze maken het goed en genieten van hun studententijd. Ulziibayar, rechten, loopt nu twee maanden stage bij de politie in Choibalsan.

Ook aan de technische school in Choibalsan studeren drie jongens. Zij wonen samen in het doorgangshuis: zelfstandig wonen in een ger met ondersteuning vanuit Anna Home.

Verzorgers

“Teachers” worden ze genoemd, “багш”, zijn misschien wel net zo moeilijk te vinden als in Nederland. De scholen hebben het er lastig mee, maar Anna Home ook. Daarom zijn er nogal wat wisselingen geweest, maar nu zijn er weer drie professionele krachten.

Corona

Ook al is ruim 65% van de bevolking van Mongolië volledig gevaccineerd, toch stijgt het aantal positieve testen flink. In de pers speculeert men erover dat dit zou kunnen liggen aan het gebruik van Chinese vaccins. In Anna Home is geen enkel kind besmet. Maar het betekent wel dat alle kinderen alweer heel lang thuis online les hebben. Wat in een gewoon gezin al heel wat is, is voor “het grootste gezin van Mongolië” behoorlijk moeilijk. Maar ze doen het!

Ons laatste bezoek aan het huis was bij de opening van de nieuwbouw in januari 2020. Hoog tijd om er weer heen te gaan, maar deze winter lijkt dat niet te gaan lukken.

Ga je mee naar Anna Home?

Het lijkt ons leuk om weer met een groep op bezoek te gaan bij de kinderen. We deden dat ook in 2016 en in 2018 en dat waren prachtige reizen. We hopen dat het mogelijk zal zijn om in de zomer van 2022 naar Choibalsan te gaan. Het leukste is om dat te doen als Naadam gevierd wordt, het nationale feest met paardenraces, boogschieten en worstelen. In Choibalsan komt nooit een toerist, dus het feest is volstrekt authentiek. Dat feest is rond 14 juli. Daarna is het mogelijk om, met de groep of individueel, wat meer van het geweldige land te zien, waarbij ik het Khuvsgul meer met het bijbehorende nationale park zou willen aanbevelen. Dat ligt in het noorden van het land. Ook de Gobi woestijn is een mogelijkheid. En zelfs een terugreis met de Trans Siberië expres zou goed kunnen. Dat wordt geen reis met luxe hotels en veel comfort, maar met slapen in gers. Het wordt wel een reis die onvergetelijk gaat worden. Het is echt heel erg anders dan elders in de wereld. Wie in beginsel belangstelling heeft om mee te reizen kan zich vanaf nu aanmelden.

Donaties

We beginnen ons voorzichtig zorgen te maken. De donaties blijven achter. We hebben nog voldoende reserves om een tijd door te gaan, maar we teren daar wel op in. Aan de lezers die nog geen donateur zijn wil ik vragen om nog eens te overwegen om dat toch te worden, b.v. van € 1 per dag. Als je dat voor 5 jaar vastlegt dan betaalt de fiscus mee. Een e-mail aan ons is de kortste route om dit op te starten.

Aan de lezers die al wel donateur zijn wil ik niet vragen om méér te geven maar wel zou ik willen vragen om eens om je heen te kijken wie van je vrienden je zou kunnen overhalen. Sommigen van jullie deden dat al en we zijn daar enorm dankbaar voor.

Nog wat foto’s

Tot slot van deze wat lange nieuwsbrief doe ik er nog een paar foto’s bij, gewoon omdat ze leuk zijn.

 

 

 

 

 

 

 

Allemaal uit eigen tuin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maarten