2021 mei

Twee nieuwe kinderen

De ouders van Khaisantumur, 13 jaar oud, en zijn zus Suwdansondor van 5 hebben geen huis en geen werk. De kinderen gingen niet naar school. De jongen moest meedoen aan paardenraces om wat geld te verdienen. Het kleine meisje werd soms alleen op straat achtergelaten. Ze waren er zo slecht aan toe, dat de kinderbescherming ingreep en uiteindelijk Anna Home vroeg om hen op te nemen. Nu zijn ze warm en veilig. Nu kunnen ze naar school. En nu maar hopen dat ze hier hun plek gaan vinden.

Corona

Al het hele jaar 2021 zijn de scholen dicht. Dat is nogal wat! 25 kinderen blijven allemaal de hele dag thuis en krijgen les op afstand. Gelukkig hebben we goede computers en een internetverbinding. Het lijkt erop dat ze er goed doorheen komen, ze winnen af en toe een prijs op school en halen diploma’s.

Uuriintuya, Batbayr en Munkhorgil wonnen zelfs een Kangaroo certificaat, een internationale wiskunde test. Zie ook https://artofproblemsolving.com/wiki/index.php/Mathematical_Kangaroo

Elke dag doen ze ochtendgymnastiek onder leiding van Ganzorig, die zelf weer Taekwondo lessen volgt.

 

En ze spelen schaak, zelfs in een interne competitie met winnaars. De tuin wordt extra goed verzorgd.

 

Mongolië doet het goed bij het bestrijden van de pandemie. Het feit dat dit het dunst bevolkte land ter wereld is zal daar zeker bij helpen. Tot nu toe gingen 244 mensen dood aan Corona. Het aantal besmettingen liep dit voorjaar op, maar is op de terugweg. Meer dan de helft van de bevolking heeft tenminste één vaccinatie gehad, 1/5 deel is volledig gevaccineerd.

Studenten

De drie jongens die aan de universiteit in Ulaanbaatar studeren moeten dat ook allemaal online doen. Ze bereiden zich nu voor op de laatste examens van hun derde jaar. Dan hebben ze nog een jaar voor de boeg voor hun bachelor diploma en daarna wellicht nog meer tijd voor een master.

Maarten