2020 december

Dit is de 60ste nieuwsbrief. De eerste kwam in december 2007. In al die 13 jaar heb ik de nieuwsbrief nooit gebruikt om te bedelen, met uitzondering van de periode rondom de brand en de nieuwbouw in 2019. Nu ga ik dat wél doen. Één keertje maar.

Elk jaar maken wij een bedrag over van rond € 40.000 voor het huis en voor de studenten in Ulaanbaatar die opgroeiden in het huis. We hebben nu afspraken met vaste donateurs (velen van u die dit lezen!) voor ongeveer € 25.000, vaak via een zogenaamd ANBI-contract. Elk jaar moeten we dus zo’n € 15.000 ophalen via incidentele giften. Dat ging altijd goed, maar het begint nu wat te haperen. We vallen nog lang niet om, want we hebben reserves opgebouwd voor de komende twee tot drie jaar. Een dergelijke zekerheid is belangrijk, vinden wij, omdat we de kinderen niet zomaar op straat kunnen zetten als er geen geld meer zou zijn. Maar we teren daar nu wat op in.

Nieuwe donateurs?

Hoe mooi zou het zijn als we met meer mensen een afspraak voor een aantal jaren zouden kunnen maken? Wie dat voor tenminste 5 jaar vastlegt via een contract kan het aftrekken van de belasting. Veel sponsoren geven 1 Euro per dag ofwel € 360 per jaar. Dat is geweldig en als we genoeg mensen hebben dan is het ook genoeg. Maar minder kan ook en maakt ons net zo dankbaar. Meer dan dat bedrag mag natuurlijk ook.

Daarom onze oproep aan de lezer die nog niet bijdraagt om daar nog eens over na te denken. En aan hen die al wél bijdragen om eens rond te kijken naar mogelijke donateurs onder vrienden, familie en buren. Misschien helpt het om de mail over de nieuwsbrief door te sturen.

Als u een formulier wil invullen, klik dan hier, vul hem online in, print, onderteken en stuur beide exemplaren per gewone post naar Sixhavenweg 26, 1021 HG Amsterdam, het adres van de stichting All for Children. Dank u wel!

Waar u het voor doet

Om u nog eens te laten zien hoe goed uw geld wordt besteed laat ik u nu een paar heel recente voorbeelden zien. Ulziibat schrijft o.a. “You make us feel so much about what our parents didn’t do for us, their love and support.”

Aminerdene draagt een gedicht voor op 26 november, de dag waarop in 1924 de eerste grondwet van Mongolië werd aangenomen. Zij feliciteert u daarmee en wenst u gezondheid en geluk.

Sumyasuren krijgt pianoles en speelt voor u een vermoedelijk herkenbaar stuk muziek. Corona heeft de lessen helaas stil gelegd en de elektronische piano waarop ze thuis kon oefenen is kapot. Maar ze wil doorgaan en vindt daarvoor vast weer een oplossing.

De scholen zijn allemaal dicht, dus alle 25 kinderen zijn elke dag thuis. Dat is natuurlijk een enorme belasting voor hun opvoeders en het gaat in elk geval tot 1 februari duren. Er is wel onderwijs op afstand, maar niet individueel. Via de TV krijgt Chinguunee Engelse les.

.

Intussen studeren ook drie jongens verder aan de universiteit in Ulaanbaatar. Ze zijn alle drie opgegroeid in Anna Home. Zij schreven ons over hun vorderingen, in het Mongools. Boldsaikhan vertaalde en daaraan heb ik niets veranderd. Dit zijn stukjes uit hun verslagen:

Ganbaatar (hij studeert International Relations)

I studied Mongolian foreign policy, history of diplomacy, international public law, theory of international relations, foreign policy and national security, and English. I finished this school year with a grade point average of 3.13. (NB 4 is het maximum, dus dit is heel mooi!) I intend to work professionally after graduating from high school. In order to do that, I want to prepare myself well and develop. Thank you very much for providing us with a learning environment. I am confident that in the future we will learn more and become more skilled personnel needed in the country. Many thanks to the Dutch brothers and sisters who have worked tirelessly for us for many years to replace, love, protect, nurture, care for, love you all and support my parents for me, Maarten and his family, not always near but from a far way. Thank you. We are well educated. Thank you very much.

Ulziibat (Rechten)

How are you all. Greeting from the Mongolia on this day. I successfully completed my second course in this year. It’s a great privilege for me to be a student and go to university and study like everyone else. You make us feel so much about what our parents didn’t do for us, their love and support. It’s great to be able to study and live side by side with your friends in a warm and comfortable house in UB. Compared to when I first came to Ulaanbaatar as a student, I still remember being a very shy boy. I think getting an education teaches a person a lot. As the years go by, we are progressing in everything we need to express ourselves in society, in education, and in the culture of good behavior. In the future, after graduating from university for 4 years and working in my legal profession, I plan to prepare for the lawyer’s exam and work in the prosecutor’s office. It is the merit of all of us who have come this far to love and care for us as if we were our own children, from the very beginning. We truly thank you for always being kind to us. We will do our best not to lose your trust.

Altantulga (Graphic design)

I have been very successful in my third year this year, thanks to your hard work and compassion. The corona class is going well. I want to say that I have studied very well without losing your trust. I want to tell you that I will never forget the kindness of those who support me financially, and that I will learn and develop better so that you do not lose the trust of yourself and all of you. Thank you so much! Thank you for everything you do for us.

.

Nieuw bestuurslid

In de vorige nieuwsbrief deed ik een oproep voor een nieuw lid van ons bestuur. En die hebben we! En wat voor een! Robert van Schooten helpt sinds 1 november mee. Hij zorgt niet alleen voor allerlei nieuwe ideeën, maar ook voor een drastische verjonging. En dat was wel een beetje nodig. We zijn erg blij met zijn komst.

Het bestuur moet volgens de statuten bestaan uit 3 tot 5 leden. We hebben er nu 4, dus er is nog altijd een vacature. We horen graag van u!