2020 juli

Afgestudeerd!

Twee jongens die beiden lang in Anna Home gewoond hebben zijn afgestudeerd aan de universiteit in Ulaanbaatar!!

Byambadavaa behaalde zijn masters titel in de rechten. Zijn afstudeerscriptie: “Criminal signs and criminological issues of a crime on unbearable child labor”. Hij heeft zes jaar gestudeerd en nu heeft hij bereikt wat hij wilde bereiken. Een enorme, intelligente, doorzetter. Toen hij 6 was stierven zijn beide ouders. Na wat omzwervingen kon hij terecht in Anna Home toen hij 11 was. Dat was in 2007, toen het huis net begon. Nu woont hij samen met Otgonzal en hun dochter Amundra van anderhalf jaar. Hij wil advocaat worden en dat moet hem lukken!

Ook Khurelbaatar kwam al in 2007 naar Anna Home en groeide bij ons op totdat hij in 2016 ging studeren in Ulaanbaatar. Graphic design. En nu heeft hij zijn bachelor gehaald! Vier jaar studie heeft hij met succes afgerond. Zijn droom is om een eigen “Media content, animation -studio” op te richten. Boldsaikhan schrijft over hem: “Hij geeft nooit op”.

NB: als je op een foto klikt wordt hij groter!

Het nieuwe huis van Anna Home

Boldsaikhan schreef me weer hoe dankbaar ze allemaal zijn met het prachtige huis. Hij bedankt nogmaals alle donateurs in Nederland en daarbuiten.

De kinderen hebben er maandenlang min of meer opgesloten gezeten vanwege Corona en dan is het fijn om een mooi huis te hebben. Er is nog van alles aan gedaan. Zo zijn de ramen van buiten afgeschermd door tralies, een voorschrift van de overheid, en van binnen met muggengaas. Buiten staat een nieuwe kas, een Koreaanse donatie, met inmiddels groeiende groente. In de tuin groeien nu fruitbomen, gedoneerd door het lokale Childrens Centre.

 

Het lokale Education Centre gaf boeken voor de nieuwe bibliotheek van Anna Home en ook spelletjes. Beide centra verzorgen lessen waaronder een “12 steps training for teenagers”.

De gemeente heeft verlichting gegeven voor de buitenkant van het huis en de muur om de hashaa. Veilgheid! Ze hebben ook het hele terrein ontsmet. Corona!

.

 

Vertrekkende, komende en slagende kinderen

Nomin-Erdene is 6 jaar oud. Ze is nog nooit naar school geweest. Het lukt haar moeder niet om voor haar te zorgen en daarom bracht het Childrens Centre haar bij Anna Home. Zonder papieren en dus ook zonder ziektekostenverzekering. Dat gaat Boldsaikhan nu allemaal voor haar regelen.

Een meisje van 13 jaar en haar broer van 7 jaar oud zijn voor hun eigen veiligheid (tijdelijk?) naar Anna Home gebracht. Er zijn thuis enorme problemen waarvan zij het slachtoffer werden. De rechter gaat beslissen hoe het verder moet met hen. Het kan best zijn dat ze naar een weeshuis in Ulaanbaatar gestuurd worden omdat het in Choibalsan te gevaarlijk voor hen is. We wachten het oordeel van de rechter af. De politie houdt in elk geval hun verblijfplaats nog even geheim. Zo’n tijdelijke opvang is niet echt een taak voor Anna Home, maar we zijn altijd bereid om te helpen als er geen andere uitweg is.

Ederhuu is terug naar zijn moeder die inmiddels een ger heeft waarin hij samen met haar kan wonen. Zijn broer Altankhuu wisselt die ger en het doorgangshuis af. Hij studeert nu landbouw aan de technische school. De twee broers hebben al meer dan 10 jaar bij ons gewoond.

 

Anuudari, Batarchuluun en Uurintsolmon haalden hun diploma van de 9de klas, een soort mijlpaal in Mongolië. Je kan dan stoppen met school of nog drie jaar doorgaan.

Uurnemekh is tijdelijk soldaat in het Mongoolse leger. Het is een soort dienstplicht die drie maanden duurt. In september komt hij terug om door te studeren aan de technische school.

 

 

Azjargal deed mee aan een landelijke tekenwedstrijd en veroverde de vierde plaats van de 1000 deelnemers. Hij en wij zijn erg trots.

 

 

Rentsendorj, een bevriende inwoner van de regio, vrolijkte de verjaardag van zijn vrouw op door alle kinderen van Anna Home uit te nodigen voor een dag op het platteland.

Het paard

Sinds 2006 staat een ijzeren paard op het terrein van Anna Home. We wilden er zo graag een logo van maken. Het ontwerp, door een Hollandse neef gemaakt, was net klaar toen het paard gestolen werd. Heel jammer, maar heel ver kan het niet gelopen zijn, dus misschien vinden ze hem weer terug.