2020 april

Corona

Volgens internet zijn er nu 30 besmettingen in Mongolië. Dat is niet zo veel, maar dat komt misschien ook wel omdat het land snel en hard ingreep. Dat merken de kinderen in Anna Home ook: sinds januari zijn alle scholen en universiteiten gesloten. Denk eens in hoe het is om met 25 kinderen thuis te moeten blijven. Er zijn lessen via televisie en internet. Huiswerk maken ze in boekjes en op de computers. Het is geweldig dat die computers er zijn en dat ze aan internet vastzitten. De kinderen genieten van het nieuwe huis, dat ruimer is dan het oude en wat meer privacy biedt. Stel je voor dat het niet zo snel gebouwd was en dat de kinderen nog in hun noodopvang hadden gewoond!

Ze blijven zoveel mogelijk op het eigen terrein en mogen geen vriendjes ontvangen. Alleen het aangrenzende sportterrein wordt dankbaar gebruikt. Boldsaikhan schrijft: “We volgen de adviezen van de Mongoolse autoriteiten: handen wassen, het huis goed schoon houden, vruchtensap drinken en gezond eten.”

Ook de studenten in Ulaanbaatar zitten vast. Hun universiteit is gesloten en ze krijgen online les. Met vier man in een klein flatje is geen luxe! Byambadavaa, die apart woont, bereidt zich voor op zijn masters en Khurelbaatar hoopt zijn bachelors te halen.

Het leven gaat door

Intussen gaat het gewone leven ook door. Ze vieren verjaardagen, niet heel anders dan wij in Nederland doen, met taart en kaarsjes.

De buurt helpt. Zo kwam Tumurchudur gratis haar knippen, Ganzorig gaf kookles en een andere vriend hielp met de aanleg van tralies. Die beschermen tegen indringers, maar vooral ook tegen voetballen. Een lokale organisatie kwam boeken en spelletjes brengen. Het is geweldig om te zien hoezeer Anna Home zijn plaats in de gemeenschap gevonden heeft.

Alle donateurs kregen een kaart uit Mongolië, de kinderen hebben enthousiast hun naam erop gezet, de kaart in de envelop gedaan en de postzegels geplakt.

.

 

 

 

 

 

 

 

 

De uit Holland meegenomen amaryllis deed het prima. Waarschijnlijk zien ze kans om hem volgend jaar weer te laten bloeien.

Jaarverslagen

De afronding van 2019 is klaar. U kunt het jaarverslag van de Nederlandse stichting en het accountantsrapport van de Mongoolse stichting hier vinden.