2019 november

Het huis is bijna klaar!

Weet je het nog? Op 9 mei brandde Anna Home af en nu, 6 maanden later, staat er een compleet nieuw huis. Ons droomhuis noemt Boldsaikhan het. In een wonderlijk hoog tempo hebben ze een huis met twee verdiepingen gebouwd. Het is dicht, de verwarming werkt en dus kunnen ze binnen doorwerken ondanks de kou en de sneeuw die al gevallen is. Vanuit Nederland heeft Aart de bouw begeleid, af en toe ondersteund door Hassan. Maar het echte werk is door Boldsaikhan gedaan. Hij heeft een enorme inspanning geleverd. Deze foto’s laten goed zien tot wat voor moois dit heeft geleid.

 

 

Geheel op eigen initiatief hebben ze een brandtrap gemaakt aan de achterkant van het huis. De schrik zit er blijkbaar nog in. Ik vind de constructie heel creatief: als je goed kijkt dan zie je dat de treden bestaan uit betonijzers die in houten balken zijn gezet.

.

.

.

.

 

Bouwkosten

Tot nu toe hebben we aan de bouw € 135.000 uitgegeven. Daar zou nog een heel klein beetje bij kunnen komen. We gaan uit van maximaal € 140.000.

U heeft met zijn allen het fantastische bedrag van € 120.730 bij elkaar gebracht. In Mongolië hebben de lokale bevolking en de rijksoverheid ongeveer € 27.000 opgehaald. De totale inkomsten zijn nu dus bijna € 148.000.

Het is dus gelukt!! DANK U WEL!

Nu nog alles dat in het huis moet komen. Bedden, matrassen, kussens, tafels, stoelen, lampen, keukenspullen, borden, messen, vorken en ga zo maar door. Dit alles voor 25 kinderen. We hebben daarvoor nu een begroting die uitkomt tussen € 20.000 en € 25.000 afhankelijk van de kwaliteit die ze kiezen. Voor dit bedrag hebben we een aanvraag ingediend bij een stichting die Anna Home al eens eerder heeft geholpen met het opzetten van een studiefonds. Half december horen we of ze opnieuw willen bijspringen.

Geboorteakten

Er zijn van die dingen waaraan je op 8000 km afstand niet denkt. De geboorteakten van zes van de kinderen zijn verbrand! Maar ze hebben een nieuwe!

Opening

Op vrijdag 24 januari vertrekken zeven mensen vanuit Nederland en misschien twee vanuit Amerika om de opening te vieren. Er komt een mooie ceremonie en een groot feest om deze periode af te sluiten. We hopen zoveel mogelijk kinderen te ontmoeten die in de loop der jaren in Anna Home hebben gewoond. In 13 jaar tijd zijn dat er meer dan 125 geweest. Sommigen waren er maar kort maar velen zijn er jarenlang opgegroeid en hebben nu zelf kinderen. Ik voel me langzamerhand ook een beetje Mongoolse grootvader worden. Zondag 2 februari zijn we weer terug. Voel je geen kriebels? Heb je toch niet zin om mee te gaan, maar heb je je niet opgegeven omdat je denkt dat het ver en koud is? Dat is het ook, maar dat is helemaal niet erg. Er is nog plaats voor een paar mensen!

Maarten