2019 juli

Nog geen twee maanden geleden, op 9 mei, brandde Anna Home. In die tijd is er verschrikkelijk veel gebeurd. Ik ga u erover vertellen.

Het geld

Ruim € 100.000 hebben we ontvangen. Een ontzagwekkend bedrag. Met zijn allen hebt u ons in staat gesteld om Anna Home weer op te bouwen. Het geld kwam van individuen, van acties, van stichtingen. Het kwam uit Nederland, België en Amerika. Wij denken dat we hiermee het huis kunnen bouwen. Over de inrichting hebben we nog helemaal niet nagedacht. In Choibalsan is daarvoor inmiddels zo’n 30 miljoen Tugriks ingezameld, ongeveer € 10.000.

De bouw

Boldsaikhan heeft veel tijd besteed aan het verkrijgen van vergunningen. Voor de bouw zelf natuurlijk, maar ook voor doortrekken van de stadsverwarming, elektriciteit en riool. Het lijkt er sterk op dat alles nu mag zoals we dat graag willen. Er is grondonderzoek gedaan, maar ik geloof dat er geen olie is gevonden. Geheel volgens Mongools gebruik zijn ze begonnen met de bouw van de omheining. Een hoge stenen muur die tijdens en na afloop van de bouw voor wat veiligheid zorgt. Je zou hopen dat er een tijd komt dat het niet meer zo hoeft en dat er gewoon een vriendelijk heggetje tussen de verschillende huizen staat. Maar zo’n muur zie je in het hele land. Ook de elektriciteit is aangelegd, zodat de bouwers het kunnen gebruiken.

In de vorige nieuwsbrief kondigde ik aan dat er misschien een Nederlandse bouwkundige naar Choibalsan zou gaan. We hadden zijn vliegticket al besteld toen hij medische problemen kreeg en onmogelijk bleek te kunnen vliegen. Hij heeft Boldsaikhan wel vanuit Nederland met raad en daad bijgestaan. Heel jammer voor ons, maar zeker ook voor hem.

Dat was helaas niet het enige probleem. Net als in Nederland hebben de aannemers in Choibalsan veel werk. Niemand van hen bleek in staat om op korte termijn te beginnen. En dus hebben we moeten besluiten om er niet langer naar te streven om vóór de winter klaar te zijn. Het gaat niet. Boldsaikhan kan niet toveren. Het betekent dat hij een oplossing moet vinden om de kinderen tijdens de winter onder te brengen. We gaan proberen om zoveel mogelijk van de bouw nog wél te doen, zodat het huis zo snel mogelijk in de lente klaar kan zijn.

.

.

Meet and greet

In februari van dit jaar waren we in Anna Home. Het lijkt wel jaren geleden. Toen hebben we Boldsaikhan uitgenodigd om twee weken naar Nederland te komen. We hebben een ticket voor hem gekocht lang voor de brand. Ondanks alle ellende hebben hij en wij besloten dat dit bezoek door zal gaan. We vinden het belangrijk om hem aan zoveel mogelijk donoren voor te stellen. U kunt uit de eerste hand horen hoe het leven in Anna Home is. Daarvoor zullen we op zaterdag 31 augustus van 14.00 tot 17.00 uur gelegenheid scheppen bij mijn huis aan de Sixhavenweg 26 in Amsterdam. Houd u die middag vrij? Begin augustus stuur ik u nog een uitnodiging. Aan iedereen die er is zullen we een boekje geven met geschiedenissen van een paar kinderen en met erg mooie foto’s van Aart Sliedrecht. We willen met dat boekje laten zien waarom we nu al 13 jaar Anna Home onderhouden en hoe nuttig dat is.

Maarten