2019 maart

Boldsaikhan schrijft

Maarten en Aart kwamen naar Anna Home. We hebben ze enthousiast ontvangen en we genoten van de dagen met elkaar. Toen ze in Anna Home aan het werk waren, praatten ze en luisterden ze naar de dromen en bedoelingen van de kinderen. Ook speelden ze met kinderen in de sporthal:  basketbal en volleybal en veel soorten spellen. Het was een goede tijd voor ons. Ook bezochten we een plattelandsfamilie. Toen we onderweg waren zagen we gazellen.

Maarten en ik deelden ideeën over de kinderen. We spraken uitgebreid met een paar kinderen over hun leven voor en tijdens het verblijf in Anna Home. Aart maakte weer de foto’s. Toen Maarten en Aart in UB waren, spraken zij met studenten en zagen  hun leven  in een appartement.

We hebben het gehad over onze planning in 2019. We deelden enkele ideeën en adviezen voor ons en de kinderen. Investeer in nieuwe computers en beplant de kas die afgelopen zomer door een aantal donateurs cadeau is gedaan.

Ik wil jullie en de donateurs  heel erg bedanken ook namens de kinderen, de teachers en de guards.

Aart Sliedrecht schrijft

Maarten en ik bezoeken Mongolië eind februari 2019. We hebben veel op het programma staan. In Ulaanbaatar spreken we met de studenten. Het wordt een gebruikelijke ritueel: eten bij de Chinees om de hoek van het hotel aan een ronde tafel waarop het heerlijke eten ronddraait. Met een tolk als intermediair praten we met de jongeren over het nieuwe leven in UB, over  de voortgang aan de Universiteit en hun ambities voor de toekomst. We merken dat ze deze aandacht op prijs stellen.

Tijdens deze trip zijn we drie keer op zondag in UB. De tweede zondag bezoeken we de flat waar de vier AH jongens wonen. Vol trots vertellen ze over hun leven in de flat. Van daaruit gaan ze naar school en hebben ze hun -beperkte- vertier in de stad.

De derde zondag weer een leuke meeting met als hoofdonderwerp wat verander je in Mongolië als je president zou zijn? Voorstellen: straffen op echtscheiding, betere internationale relaties en meer sportfaciliteiten. Tot zover het leven in UB.

In Anna Home worden we hartelijk ontvangen. We maken kennis met kinderen die onlangs zijn gekomen. De leraar IT heeft een ambitieus lesprogramma voor de kinderen opgezet.  Op ons verzoek wordt een inventarisatie gemaakt van de aanwezige pc’s etc. Investeren in de toekomst is nodig. In de doorgangsger verblijven de drie oudere jongelui. Ze bereiden zich voor op een zelfstandig verblijf in Choibalsan.

Eén van de hoogtepunten is een avondje sport met zijn allen in de sporthal. Hier is de Anna Home familie op haar best: sportief, elkaar uitdagen, doorzetten en vriendschap. Een geweldige ervaring.  Dit geldt ook voor het afscheid. Naast de hele familie zijn ook Ganbat en Tsermaa van het bestuur aanwezig. De teachers en Boldsaikhan hebben met de kinderen weer hun uiterste best gedaan. Heerlijk gevarieerd eten, veel liedjes en de nodige emoties.

Kortom: Anna Home familie het ga jullie goed!  Nu op naar het voorjaar.