2019 januari

Het is even stil geweest, de laatste nieuwsbrief kwam in september, maar denkt u vooral niet dat er niets gebeurt in Anna Home. Ik breng u graag op de hoogte.

Vertrokken kinderen

Anuudari is terug naar haar vader, nadat ze drie jaar in Anna Home gewoond heeft. Het gaat wat beter met haar vader, hij heeft nu een eigen huis, en hij wil graag weer voor zijn eigen kind zorgen.

 

Delgertsetseg heeft maar een paar maanden in Anna Home gewoond. Haar grootmoeder bracht haar, maar een tante haalde haar weer op. De Mongoolse wet is heel helder: als de familie voor het kind wil zorgen dan moet dat gebeuren. Wij kunnen dat niet tegenhouden, ook al hebben we wel eens onze bedenkingen.

 

Voor Usukh-ireedui geldt hetzelfde. Hij was er maar kort, zijn grootmoeder kon niet meer voor hem zorgen. Maar nu heeft zijn moeder hem weer opgehaald.

 

Nieuwe kinderen

Munkhorgil en Munkhzaya zijn broer en zus. Hij is 7 en zij 4. Hun moeder is te arm om voor hen te zorgen: ze heeft geen werk en geen huis. Ze heeft ook nog een kind van 1 jaar oud, te jong voor Anna Home. Hij gaat nu naar school, zij naar de crèche. Zo krijgen ze in elk geval een kans om te leren.

.

Drie kinderen uit één gezin kwamen ook naar ons toe, op verzoek van de lokale overheid. Moeder is dakloos en heeft grote mentale problemen. De kinderen dreigden het slachtoffer te worden. Budgerel is 16; ze zit op de technische school. Anudari is 14 en zit in de 8ste klas. Ze heeft nogal wat problemen, waarvoor de mensen van Anna Home zo goed mogelijk proberen te zorgen. De jongste is Purevdori, hij is 11 jaar en goed gezond.

Ulziijargal is 13 jaar oud. Ook zijn moeder is dakloos en werkeloos, te arm om voor hem te zorgen. Hij ging de laatste tijd niet naar school, dus moeten we kijken hoe hij dat nu wél zal kunnen. Zijn opvoeding zal nog wat voeten in de aarde hebben.

Tot slot kwam Ganbayr, een jongen van 12, wiens moeder geen huis heeft en nomaden helpt met hun schapen. Ook hij ging niet naar school en moet nu naar een klas met wat jongere kinderen.

 

.

Erdenezaya en Uurnemekh verhuisden van Anna Home naar het doorgangshuis. Ze leren daar nu om voor zichzelf te zorgen. Beiden studeren aan de technische school in Choibalsan. Zij wonen in de ger met twee andere jongens. In Anna Home zelf zijn nu 25 kinderen.

Het is voor de kinderen die al wat langer in huis wonen natuurlijk wel een hele belasting om zo veel nieuwe broertjes en zusjes erbij te krijgen. Ik hoop erg dat het de komende tijd op dit punt wat rustiger wordt. In elk geval is het huis nu vol, er kan niemand meer bij.

De studenten

Intussen studeren 5 jongens in UlaanbaatarZe sturen enthousiaste verhalen en ze lijken gelukkig. Drie zijn net eerstejaars, dus dat moet toch behoorlijk ingewikkeld zijn: voor jezelf zorgen in een grote stad, studeren, drukte. De twee oudere jongens letten een beetje op hen en wijzen de weg. De kapper die van Choibalsan naar UB verhuisde knipt hen inmiddels gratis.

In totaal zorgen we nu voor 34 mensen en mensjes.

Dit zijn de kleintjes, zoals ze naar de kleuterschool gaan. Allemaal in een mooi uniform!

Er gebeurt van alles

Intussen leveren de tuin, de kas en het stuk land bij de rivier hun vruchten af:

 
 

Er worden bejaarden bezocht, er komen Japanners op bezoek met cadeautjes (en de kinderen leren nu zelfs Japans!), er komt een vrachtwagen vol gratis steenkool en er gebeuren dingen die ik ook niet helemaal begrijp.

Maarten