2018 juli

Boldsaikhan stuurt ons onderstaand nieuws, dat ik direct aan u doorstuur. Een deel daarvan gaat over ons bezoek aan Anna Home, nu 2 weken geleden. Daarover volgt heel binnenkort een extra nieuwsbrief, geschreven door een van de medereizigers.

Nieuwe kinderen

Delgertsetseg is 6 jaar oud. Haar moeder heeft geen echt werk. Ze zorgt voor het vee van anderen, ver weg op de steppe. Nu ze bij ons is gaat ze na de vakantie naar school. Ze is gezond en ze ziet er gelukkig uit.

Odsaikhan is pas 3 jaar oud. Zijn moeder heeft hem al een paar keer verlaten, net zoals ze ook haar man verlaten heeft. Hij heeft het heel moeilijk gehad in zijn jonge leventje. Maar nu is hij veilig. Hij is samen met zijn broer Batbayar in Anna Home. Hij is eigenlijk te jong voor het leven in het huis, maar we gaan het toch proberen. We kunnen hem niet aan zijn lot overlaten.

Batbayar is 4 jaar, de “grote broer” van Odsaikhan. Hij heeft een tijdje bij zijn grootmoeder gewoond, maar die kon niet voor hem zorgen. Hij lijkt het naar zijn zin te hebben in dit huis met zoveel kinderen.

Ganchinges is 5. Zijn vader is dood en zijn moeder heeft heel eenvoudig werk in Ulaanbaatar. Hij is nooit op een kleuterschool geweest, maar dat gaat nu wel gebeuren! Hij maakt het goed en lijkt een stevig persoontje te zijn.

.

.

Bezoek uit Nederland

Van 9 tot 12 juli bezocht een grote groep ons. Maarten en zijn dochter, Aart en nog 10 vrienden kwamen naar Anna Home om ons te zien en samen met ons Naadam te vieren, het grote Mongoolse feest. Ze kwamen met een bus uit Ulaanbaatar en we ontvingen hen op traditionele Mongoolse manier. Wij vonden het heel leuk om zoveel mensen tegelijk te zien en we hopen dat zij het ook leuk vonden.  Op de tweede dag gingen we heel vroeg naar de paardenraces, samen met alle kinderen. We zagen de finish van de eerste race: kleine jongens en meisjes te paard na 30 km in volle galop. Bij de tweede race mochten sommigen van ons mee in auto’s die met de paarden meereden, het hele eind naar de start en weer terug. Toen we daarna naar het stadion gingen zagen we worstelen, boogschieten en Shagai naadgai, een spel waarbij je met je vinger een botje moet wegschieten. We aten Khuushuur, zoals dat gebruikelijk is op Naadam.

In de middag waren we in Anna Home en daar boden onze gasten ons een grote kas aan. Ook hadden ze een heleboel kleren bij zich voor de kinderen.

Op de derde dag gingen we met zijn allen naar een nomaden familie, in een ger op de oneindige steppe. Melkthee, echte Mongoolse kaas en yoghurt kregen we. En we hebben ter plekke een schaap geslacht dat we gezamenlijk helemaal hebben opgegeten, nadat het was gestoomd in een grote melkbus op een vuur. Zo hoort dat als er feest is!

Tijdens het wachten hebben we een heleboel spelletjes gedaan, we hebben muziek gemaakt en in de rivier gezwommen. Ook hebben sommige Hollandse vrienden paard gereden. Aan het eind van de dag heb ik een groot stuk land laten zien waar Anna Home al twee jaar groenten verbouwt, vlakbij de rivier. Ik had dat nooit aan Maarten verteld dus dat was een verrassing. Een heel blije verrassing! Op de weg terug naar huis hebben we geholpen om een grote kudde schapen en koeien over een smalle houten brug te drijven, waar ze geen zin in hadden. 

Op de laatste dag hadden we een afscheidsfeestje georganiseerd in Anna Home. Dat was leuk, maar ook droevig. We maakten een lunch voor onze dierbare vrienden en kinderen zongen liedjes, sommige in het Engels. Drie jongens die nu gaan studeren hielden elk een speech waarin ze wat over zichzelf vertelden. Ze hebben allen meer dan 10 jaar in huis gewoond. Ze bedankten alle donateurs die dit mogelijk hebben gemaakt en gaven alle gasten een cadeautje.

Khurelbaatar schrijft

Ik begon twee jaar geleden te studeren aan de universiteit. Ik heb veel geleerd over het leven en veel studievrienden gemaakt. Deze zomer heb ik mijn tweede jaar gehaald, waar ik natuurlijk heel blij mee ben. Ik bedank ook Aart en Maarten en al die anderen die me geholpen hebben. Ik studeer “Graphic design” en had dit jaar vakken als zwart/wit plaatjes, kleuren, moderne kunst en ontwerpen met de computer. Nu ga ik beginnen aan mijn derde jaar.