2018 januari extra editie

Extra editie

Een extra nieuwsbrief is nog niet eerder voorgekomen in de bijna 12 jaar van het bestaan van Anna Home. En nu is daar reden voor, een blijde reden. In december hebben we alle kinderen van 14 jaar en ouder gevraagd naar hun dromen en hun toekomstplannen. En die hebben ze. Ze zien het voorbeeld van Byambadavaa en Khurelbaatar die met succes aan de universiteit studeren. Ze zien dat Byambadavaa zijn eerste baan heeft, nu hij zijn bachelors in de rechten gehaald heeft. En dus kwam er een studieplan, met een begroting. Deze week hebben we het geld gekregen van een Nederlandse stichting om de eerste twee jaar van dat plan te betalen. Veel geld! Dit is wat dat betekent:

Erdenezaya, een jongen van 19, is nu in zijn eerste jaar op technische school in Choibalsan. Hij volgt de opleiding tot elektricien en is de beste van zijn klas. De opleiding duurt 2½ jaar. Daarna wil hij nog een extra jaar doen om leraar te kunnen worden. Dat betekent studie van 2017 tot 2020.

Ganbaatar, 17 jaar oud, is op school goed in Engels en Mongoolse taal. Hij wil internationale betrekkingen studeren aan de Humanity University in Ulaanbaatar, van 2018 tot 2021.

Altantulga, ook 17, is op school goed in IT, hij houdt  van computers. Hij wil graphic design studeren in Ulaanbaatar, net zoals Khurelbaatar nu al doet.

Ulziibat, 17, wil naar de officiersopleiding van het Mongoolse leger, in Ulaanbaatar. De staat betaalt die opleiding en de huisvesting, maar hij moet wel zelf voor kleding, voeding, etc. zorgen. Hij houdt van wiskunde en van voetballen.

Uurnemekh, 16, wil na de 9de klas naar de technische school, computerkunde, van 2018 tot 2020. Hij blijft dan in Anna Home. Hij doet aan judo en body building en hij houdt van tekenen.

En dat kan nu allemaal! Ze moeten een toelatingsexamen doen voor de universiteit. Als ze dat halen dan staat niets hun plannen meer in de weg.

Zo kan ook Byambadavaa, nu 21 jaar oud, die in 2017 zijn bachelorsdiploma in de rechten haalde, doorgaan voor zijn masters. Hij gaat dat parttime doen naast zijn baan in Choibalsan.

Khurelbaatar is bezig met zijn tweede jaar in Graphic Design. Ook hij kan ongestoord verder, nu hij zijn eerste jaar gehaald heeft.

Voor de volgende jaren staan ook al een paar kinderen te trappelen om door te leren. Een meisje wil rechten studeren een ander wil arts worden. De technische school wacht nog een paar kinderen en ja, één jongen wil piloot worden.

Anna Home komt in een nieuwe fase! De kinderen die het willen en het ook kunnen krijgen nu de best mogelijke kans om hun toekomst op te bouwen. En natuurlijk zal het ook nog wel eens mis gaan. Er zal vast eens iemand tussen zitten die het toch niet aankan. Maar als je niet schiet kan je niet scoren….

Wat geweldig hè van die stichting?

Maarten