2016 November

Onze Studenten

In de vorige nieuwsbrief vertelde Maarten over “onze studenten” . Ik heb hen gevraagd in het kort iets te vertellen over hun ervaringen met de studie tot nu toe. Lees hun ervaringen. Mocht U de studie van hen willen ondersteunen, schroom niet… Laat het mij weten.

Byambadavaa: Begin 2017 afstuderen!

Hallo iedereen! Ik groet u allen vanuit Ulaanbaatar. De afgelopen maand woonde ik lessen bij over de praktijk van het recht in het district Bayngol. Ik leerde veel over het rechtssysteem en rechtvaardigheid. Ik woon samen met Khurelbaatar. Hij is ook hard aan het studeren. Ik mis Anna Home en mijn broers en zussen heel erg. Ik dank iedereen voor hun donaties voor mijn opleiding. Ik probeer aan mijn universiteit een goede student te zijn. Het plan is begin van volgend jaar af te studeren. Ik wens al mijn vrienden in Nederland het beste. Ook de beste wensen voor mijn leraren en broeders in Anna Home.

byambadavaa

 

Khurulbataar: Hard aan de studie

Ik studeer hard. Voor mij is het de eerste keer dat ik in Ulaanbaatar verblijf. Alles was nieuw voor me toen ik aankwam bij UB in de zomer, maar nu ben ik geen onbekende meer en ik maak veel vrienden in mijn klas. Ik deel kamers met Byambadavaa. Het is leuk voor mij om met hem op te trekken. Ik probeer een goede student te zijn. Mijn droom is een goede digitale grafisch ontwerper te worden en natuurlijk een goed mens te zijn. Ik dank u voor uw donaties, zodat ik kan studeren aan deze mooie universiteit. Ik wens jullie allemaal het beste van de wereld. Have a nice New Year’s Eve en een fantastisch 2017.

khurelbaatar-2

D.Ganzorig: Toekomstdromen

Vier jaar geleden verliet ik Anna Home nadat  ik er  10 jaar gewoond heb. Ik woon nu 4 jaar in het Transition Home. Ik volg nu mijn tweede jaar bij Dornod Technical College. Ik ben van plan in januari 2018 af te studeren. Ik heb geleerd goed voor mezelf te zorgen tijdens mijn verblijf in het Transition Home. Ik heb grote toekomstdromen. Ik wil Maarten en alle andere mensen bedanken voor hun donaties die het mogelijk maakte voor mij om te studeren en te wonen in Anna Home. Ik wens hen het beste van de wereld.

ganzorig-1

 

Inspectie naar de veiligheid van de kinderen

Enige tijd geleden zijn  een aantal ambtenaren van de overheid voor het Welzijn van Jeugd naar Anna Home gekomenmet als doel de kwaliteit van onze zorg te inspecteren. Zij spraken met onze kinderen over hun leven in Anna Home. Zij onderzochten onze archieven en documenten en spraken met onze leraren en ze gaven ons ook een aantal adviezen. Na een halve dag vertrokken ze. Een dag later werd ons door een afdeling van het Dornod Children Center duidelijk gemaakt via e-mail dat we geslaagd zijn voor de test met 88,2%. We voelen ons gesterkt in ons werk door dit bevredigend resultaat.

Groet,

P.Boldsaikhan

inspectie-1 inspectie-2

Lizzie Gentile: Anna Home: waar kinderen van elkaar houden als broers en zussen

De kinderen van Anna Home zijn een unieke verzameling mensen. Ze hebben zoveel hart en persoonlijkheid, dat het onmogelijk is om niet verliefd op hen te worden. Ze verwelkomden me in hun huis vanaf de eerste dag, nu twee jaar geleden. Ik zal er altijd dankbaar voor zijn.

Ze leerden me wat veerkracht betekent in tijden van tegenspoed. Ze leerden me ruimgevig te zijn.  Ze leerden mij om mijzelf te lachen, toen ik in de gaten kreeg hoe dom mijn Mongools voor hen moest klinken. Ik denk niet dat ik eerder zoveel vreugde in mijn leven voelde dan toen ik de tijd doorbracht met die kinderen. Ik praat over hen alsof ze mijn eigen kinderen zijn. Ik ben onder de indruk van hen en was zo geraakt door de manier waarop ze voor elkaar zorgen. Anna Home is waar kinderen als broers en zussen van elkaar houden en vechten met elkaar als broeders en zusters.

Ik had het geluk dat ik in meerdere trips met de kinderen naar het platteland tijdens mijn twee jaar kon meemaken. Toch denk ik dat mijn favoriete herinneringen liggen bij de tijd die we doorbrachten in het Anna Home zelf. Ik zal nooit de eindeloze uren kleuren op de vloer met de kleintjes vergeten, of de zangoefeningen met de oudere kinderen van  verschillende  Amerikaanse popsongs. Ik genoot ervan iedere mongools jongen of meisje het Amerikaanse hand- klap-spel te leren. Als ik Anna Home binnen kwam, was de standaard groet: de spelletjes die we hadden geleerd opnieuw te oefenen.

Ik mis de kinderen elke dag. Ik mis hun glimlach, hun knuffels, het wiegen van de kleinjes als ze huilen en praten met de oudere over het leven en wat de toekomst voor hen zal brengen. Een deel van mijn hart zal altijd bij Aanna Home zijn.

Lizzie is 24 jaar en woont in New Orleans. Als ‘ Enrichment Instructor ‘ leert ze kinderen stevig te staan in het leven door spelen, leren en ontdekken.

Toevoeging Aart Sliedrecht: Lizzie is twee jaar als vrijwilligster namens het Amerikaanse Paece Corps werkzaam geweest in Choibalsan. Zij gaf ondermeer engels op een van de middelbare scholen in Choibalsan. In Anna Home kwam ze zeer regelmatig.  (Er wordt van de vrijwillgers verwacht dat ze naast hun vaste activiteiten ook op een ander plaats vrijwilligerswerk doen). Ik heb zelf meegemaakt hoe ze met de kinderen omging. Het was fantastisch. Ik weet zeker dat ze op de kinderen grote indruk heeft gemaakt en dat het haarzelf ook heeft verrijkt. In juli 2016 is ze naar de VS vertrokken.

lizzie-gentile-2-2016-1lizzie-gentile-3-feb-2016-k lizzie-gentile-feb-2016-k

 

De nieuwe kamers

De verbouwing is een feit. De kinderen hebben van de zomer de verbouwde kamers in gebruik genomen. Nu maar duimen dat de nieuwe kachel en de nieuwe radiatoren de winterkou aankunnen. Het is nu al – 26 C in Choibalsan!

kachel-1 nieuwe-kamer-2 nieuwe-kamer-1

Country side trips

Van de zomer was het weer tijd met elkaar op stap te gaan. Het blijft een prachtige belevenis en levert mooie  plaatjes op.

trip-2 trip-1

Prettige Feestdagen en een mooi 2017

Maarten verblijft op dit monent in Papoea Nieuw Guinea. Hij is daar namens de VSO medisch coordinator in een klein ziekenhuis in Tari op 2000 meter hoogte in het binnenland. Hij hoopt in mei 2107 weer naar Nederland terug te keren. Ik was dit keer Uw verslaggever. Fijne dagen gewenst.

Aart Sliedrecht