2015 september

Drie nieuwe meisjes

Bayrtsetseg 2015Uuriintuya 2 2015Delgermaa, 32 jaar oud, heeft drie kinderen. Ze wonen op dit moment met zijn vieren onder de trap in een flatgebouw. Daar zijn heel kleine kamertjes, zonder enige voorziening als water of WC. Een tijdje geleden heeft ze op het platteland voor een herder gewerkt en dat wil ze nu weer gaan doen, maar ze wil alleen haar jongste kind meenemen. Haar andere twee dochters heeft ze naar Anna Home gebracht, zodat voor hen gezorgd wordt en zodat ze naar school kunnen, want dat is er tot nu toe nogal bij ingeschoten.  De oudste is Bayrtsetseg, nu 15 jaar. De andere dochter is Uuriintuya van 7 jaar.

Sumyasuren 2015Zes jaar geleden brandde een huis af. De moeder van Sumyasuren kwam daarbij om het leven. Ze was toen nog een baby, nu is ze 7 jaar oud. Een vriend van moeder en zijn vrouw hebben haar geadopteerd en zijn met haar naar Ulaanbaatar verhuisd. De adoptiemoeder is nu ernstig ziek en kan niet meer voor haar zorgen en dus hebben ze haar naar haar grootmoeder gebracht. Maar daar gaat het eigenlijk ook niet. De oma woont ergens op het platteland, maar niet in een eigen huis. Dat heeft ze niet. En nu hebben ze Sumyasuren naar Anna Home gebracht, waar ze liefdevol is opgevangen en inmiddels vriendjes heeft gemaakt.

Alle drie gaan ze nu naar school. Het brengt het aantal kinderen in het huis op 26, eigenlijk 1 te veel, maar het kan even niet anders. Daarnaast leven 4 jongens in het doorgangshuis.

Zomerkamp

Boldsaikhan schrijft enthousiast over het kamp:

De kinderen wilden dit jaar niet lang reizen naar kamp en dus zijn we naar Dolgoon Herlen gegaan, zo’n 30 km van Choibalsan. We hebben daar in gers geslapen en heel veel lol gemaakt. Ze hebben gezwommen in de rivier de Herlen, gevist, met een bootje gevaren en veel aan sport gedaan, zoals voetbal en basketbal.

zomerkamp 2015 (3)zomerkamp 2015 (2)

zomerkamp 2015 (9)

 

Naast de drie “moeders” en ik zelf waren ook Lizzie en Byambadavaa mee. Lizzie is een Amerikaanse Peace Corps vrijwilligster die heel veel doet voor de kinderen en het heerlijk vindt om met ze te spelen en ze dingen te leren. Byambadavaa is de jongen die nu aan het derde jaar van zijn studie rechten is begonnen.

.

zomerkamp 2015 (1) zomerkamp 2015 (10)

We maakten tochtjes in de omgeving en hebben met lokale mensen gepraat over hun land en de natuur. Ze vertelden dat er wolven zijn, maar daar zijn we niet bang voor. Sommigen gaven ons melk, vlees en ook airag (paardenmelk en zeer traditioneel Mongools). We zijn een keer naar een hoge berg geweest met veel rotsen en veel vogels. Daar ontmoetten we ook een nomadenfamilie. De kinderen mochten op hun paarden rijden en we kregen aan het eind zelfs een schaap van hen!

Voor sommige nieuwe kinderen was het voor het eerst van hun leven dat ze op vakantie gingen en dat was heel bijzonder voor hen.

We hebben de kinderen in drie groepen ingedeeld met namen als de Crazy Guys en Anna City. En zo konden we onderling wedstrijden doen.

Het weer werkte goed mee. Het begon pas te regenen toen we net weer thuis waren. De tijd vloog om en we zijn de Nederlandse donateurs erg dankbaar dat u dit mogelijk maakt!

zomerkamp 2015 (4) zomerkamp 2015 (5) zomerkamp 2015 (7) zomerkamp 2015 (8)

Cameraman

Een van de jongens, Gansukh, die al heel lang in Anna Home woont, wil graag cameraman worden. Hij gaat in oktober beginnen met een opleiding van drie maanden in Ulaanbaatar. We hebben sinds enige tijd een studiefonds voor de kinderen en dit gaan we daaruit betalen voor hem. Hij gaat wonen bij zijn oude Anna-Home-maatje Byambadavaa, de student.

Gansukh 2007-2015

Babybaby Bolortuya

Bolortuya, een van de meisjes die nog niet zo heel lang weg is uit Anna Home heeft een baby gekregen. Ik wil u de foto niet onthouden.

.

.

.

.

Uitbreiding huis

Dankzij een grote gulle gift kunnen we Anna Home iets groter maken! Niet om meer kinderen op te nemen, maar wel om de 25 kinderen die er wonen wat meer ruimte te geven. Ze slapen nu op drie slaapzalen, gemiddeld dus met acht kinderen per kamer. We gaan er twee kamers bij bouwen, zodat er vijf kinderen op een kamer slapen. Dat betekent dat ze iets meer op zichzelf kunnen zijn, dat ze misschien wel huiswerk op hun eigen kamer kunnen maken en wat meer bergruimte zullen hebben.

De laatste uitbreiding dateert van 2009. Toen hielp Hassan ons, een Nederlandse bouwkundige. Hij was een paar weken in Anna Home tijdens de uitvoering. En dat gaat hij nu weer doen! In het voorjaar gaat het gebeuren, zodat we als het in de zomer 10 jaar geleden is dat Boldsaikhan de hulp voor deze kinderen op zich nam, dit kunnen vieren met een feestelijke opening. Hassan gaat eind oktober een paar dagen naar Choibalsan om alles voor te bereiden. Daarna maken we samen met de architect Gert-Jan een definitief ontwerp. Het lijkt erop dat er een verdieping op Anna Home zal komen, omdat dit de beste manier is om het huis te kunnen blijven verwarmen met één vuur. Een van de kinderen maakte alvast dit eigen ontwerp.

Future of Anna Home

Reis in juli 2016

We zijn van plan om in juli met een groep van 10 tot 15 mensen naar Choibalsan te gaan. Het voorlopige reisplan bestaat uit drie dagen Anna Home met de feestelijke opening van de nieuwe ruimtes. Daarna drie dagen Naadam vieren in Choibalsan, dat is het nationale feest van Mongolië met paardenraces, worstelen en boogschieten. In die stad komt nooit een toerist en dat betekent dat het een heel authentiek feest is. Naadam is waarschijnlijk van 11 tot 13 juli. Daarna kan ieder die dat wil een eigen programma maken, b.v. een tocht door Mongolië met overnachtingen in een ger, naar huis met de Trans Siberië expres, een tocht door China of nog iets anders. Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Als iemand graag mee wil met deze bijzondere reis, stuur mij dan s.v.p. een mailtje. Mongolië is geen gebruikelijk vakantieland. Het is prachtig door zijn enorme uitgestrektheid en leegte. Er zijn heel weinig mensen en heel veel beesten.

Maarten