2015 juli

Nieuwe jongen

Chinguunee 2015In de vorige nieuwsbrief schreef ik over de komst van twee nieuwe meisjes, Uuriintuya en Uuriintsolmon. Nu is ook hun kleine broertje in Anna Home komen wonen. Hij heet Chinguunee en is 5 jaar. Ze hebben een alleenstaande moeder die werkeloos is en dus geen inkomen heeft. In elk geval zijn de drie nu weer bij elkaar. Misschien kan moeder ze ooit weer zelf opvoeden.

 

Eindexamens en prijzen

eindexamen Altantulag 2015eindexamen Olziibat 2015eindexamen Ganbaatar 2015

Zes jongens hebben eindexamen gedaan. Dat doe je in Mongolië in klas 9. Altantulag, Olziibat en Ganbaatar gaan nog een jaar door in klas 10. Zij staan op de foto’s hierboven. Ganzorig gaat naar de kappersopleiding en ook Erdenetogs gaat verder leren op de technische school in Choibalsan. Gansukh wil graag cameraman worden maar daarvoor moet hij naar Ulaanbaatar. Zij staan hieronder.

eindexamen Ganzorig 2015 eindexamen Erdenetogs 2015 eindexamen Gansukh 2015

En er waren nog meer prestaties: Althankhuu werd atletiekkampioen, Oliziibayr werd met zijn voetbalteam kampioen en Anu en Tsergelsaran wonnen een prijs voor schrijven.

Althankhuu atletiekkampioen 2015 Olziibayr voetbal kampioen 2015 Tsergelsaran became good writer

Tuin

Negen jaar geleden, bij de start van Anna Home, begon de tuin onder leiding van Pierre en Muriel, twee Fransen die een paar maanden in Choibalsan doorbrachten. Zij hebben niet alleen planten maar ook enthousiasme gekweekt. De kinderen en de leiding doen het al jaren helemaal zelf en met steeds meer succes. Niet alleen zijn er de groenten die ze zelf eten, maar er komen ook steeds meer bomen die het harde klimaat aankunnen. Dit jaar zijn daar een paar fruitbomen bij gekomen.

moestuin 2015 bomen 2015 2

Lokale hulp

binnenverf 2015De buitenmuren zijn opnieuw geverfd, roze nu, en ook binnen is er van alles bijgewerkt. Dat is gebeurd met hulp van mensen uit Choibalsan.

brandweer 2015Ook de brandweer heeft erg geholpen door voorlichting te komen geven over preventie van brand. 25 kinderen leven in een houten huis en koken op vuur. Dus dat is erg nuttig. En het was ook nog leuk.

Samen koken

koken 1 koken 2 koken 3 koken 4

Zo maar wat leuke foto’s

leuke foto 2015 (1) leuke foto 2015 (2) leuke foto 2015 (3) leuke foto 2015 (4)

Maarten