2013 oktober

Nieuwe jongen

IderkhuuAl ruim voor de zomer kwam Iderkhuu in Anna Home wonen. Hij is de broer van Althankhuu, die al heel lang bij ons woont. Ze zijn nu weer samen. Iderkhuu wordt in november 8 jaar oud. Boldsaikhan schrijft over hem:

Zijn moeder Altansuwad en zijn vader zwierven veel door Mongolië. Ze lieten Iderkhuu achter bij zijn grootvader Tsendsurengee. Hij heeft vier jaar voor hem gezorgd, maar begin dit jaar heeft hij hem naar Anna Home gebracht en in juni is hij gestorven. Ze waren vreselijk arm: er was niet genoeg te eten, ze hadden geen kool of hout voor verwarming, hij had één stel kleren en hij was nooit naar school geweest. Nu is hij bij ons, krijgt hij genoeg te eten en gaat hij naar school.

 Student rechten!

Byambadavaa 2012Byambadavaa is in september begonnen met zijn rechtenstudie. Hij heeft een kamer gevonden in Ulaanbaatar, boeken gekocht en is aan de slag gegaan. Op ons verzoek heeft hij wat over zijn leven geschreven. Ik citeer daar stukjes uit:

Toen ik 9 jaar was en mijn broer 13, stierven onze ouders. Wij waren plotseling wees en konden nergens heen. We trokken in bij verschillende families en gingen elke dag aan het werk: afval doorzoeken op lege flessen en op metaal. We werden veel geslagen als we te weinig vonden. Meestal vonden we wat oud brood om te eten, meer hadden we niet. De winters zijn erg koud in Mongolië en we moesten ons warm houden met kleren die we op straat vonden. En toen konden we, vijf jaar geleden, in Anna Home terecht. Ik kreeg genoeg te eten! Ik werd niet meer geslagen! Ik hoefde niet meer te werken en kon naar school! Dit jaar heb ik de middelbare school afgemaakt en ik heb met heel hoge cijfers het toelatingsexamen voor de universiteit gehaald. Ik heb er altijd al van gedroomd om rechten te gaan studeren. Het recht zal bij de verdere ontwikkeling van Mongolië erg belangrijk zijn, denk ik.

Tot zover zijn verhaal, dat zo prachtig omschrijft waarom Anna Home bestaat. Onze pogingen om een advocatenkantoor in Nederland te vinden die zijn studie wil sponsoren gedurende de komende vier jaren, is helaas nog zonder succes gebleven. We blijven zoeken, want dit mag toch niet mislukken.

 Zomerkamp

gerkampOok al is het alweer een tijdje geleden, nu toch nog wat verhalen over het zomerkamp. In augustus ging iedereen op pad. visKamperen in een gewone tent lukte niet, omdat het deze zomer veel geregend heeft. We hebben in gers geslapen. We deden een heleboel spelletjes en wedstijden, we gingen vissen en we hebben een concert gegeven voor oude mensen in de buurt.

.

zomerkamp 2013 (1)zomerkamp 2013 (2)

Anuujin schrijft over het kamp “Ik ben 7 jaar en dit is mijn tweede kamp. Ik heb leren volleyballen en andere sport. Het was heel leuk om met onze “moeders” in één ger te slapen.”

Diverse nieuwtjes van Boldsaikhan

Het huis wordt nu voorbereid op de winter. We hebben de buitenkant weer mooi oranje en blauw geschilderd en ook binnen hebben we van alles geverfd.

schilderen2schilderen

Sommige kinderen gaan naar een speciale klas op school, omdat ze de gewone lessen nog niet bij kunnen houden. Ze hebben soms jaren achterstand. Helaas stopt onze school daar nu mee, zodat we naar een andere moeten, die wat verder weg ligt.

oogstWe hebben nu de hele oogst binnen gehaald uit onze tuin. De kinderen groeien allemaal hard en moeten goed eten!

.

.

.

 Nederlands bestuur

De oproep in de vorige nieuwsbrief heeft groot succes gehad. De Nederlandse stichting heeft twee nieuwe bestuursleden. Eveline de Jong wordt vanaf 1 januari de nieuwe penningmeester en Aart Sliedrecht is op 6 oktober lid geworden.

In april zal opnieuw een vacature ontstaan. Het liefst zouden we daar iemand voor vinden die ervaring heeft op terreinen als marketing en fondsenwerving.

Tot slot: in januari zullen Aart Sliedrecht en ik Anna Home bezoeken, midden in de winter, maar we zullen vast warm worden ontvangen.

Maarten