2012 september

Omdat er zoveel nieuwtjes te melden zijn komt deze nieuwsbrief al snel na de vorige. De volgende zal helemaal gaan over het eerste lustrum van Anna Home, dat we op 3 november zullen vieren, precies 5 jaar na de officiële opening in 2007. Ik ga erheen en nodig iedereen uit om met me mee te gaan en het feest mee te vieren.
De volgende tekst is geheel van de hand van Boldsaikhan:

ZOMERKAMP, 10-21 AUGUSTUS 2012

schaapDit jaar was al weer de 5de keer dat we op zomerkamp gingen, deze keer in het dorp Dadal in de provincie Hentii. We verlieten Anna Home met 2 busjes en mijn auto. Onderweg kochten we een schaap van een familie op het platteland.

.

.

schaap_en_omaEr was een oude dame die ons een groot schaap gaf. Wij waren daar erg dankbaar voor, want het bleek moeilijk voor ons om een schaap te vinden. We reden door en kwamen bij een andere familie. Bij hen hebben we gegeten: onze chauffeurs doodden het schaap voor ons en wie hebben het met zijn allen opgegeten. We zijn daar ook in de auto’s blijven slapen, want door alle regen waren de wegen te slecht geworden om te rijden.

kamp_tent_2012De volgende ochtend gingen we weer verder en bereikten we Dadal. Daar hebben we onze tenten opgezet bij de voet van een berg en daar hebben we ook een keuken, wc’s en een “badkamer” gemaakt, alles buiten in de natuur, met losse takken van bomen. De volgende dag ging ik met de kinderen naar de berg en naar de rivier om in de natuur rond te kijken. Het was zo leuk voor hen! We zagen veel soorten vogels en paddenstoelen, bloemen en vruchten. We maakten vier groepen en zij deden alles zelf, zoals koken en vuur maken.
We bezochten het plaatselijke museum van een oude man, hij is 96 jaar oud. Hij heeft een museum opgericht, want hij is een beroemde Mongoolse jager. We zagen een heleboel soorten opgezette beesten en oude spullen. De kinderen zongen liedjes voor hem en hij vond dat erg leuk.

museum_dieren_1 museum_dieren_2
hut_chinggisWe hebben ook een hut bezocht waarin de grootvader van Chinggis khan zich verstopte. Elke dag gingen de kinderen naar de rivier, verzamelden vruchten, zongen en deden spelletjes. Midden in de nacht hoorden we wolven en dat was eng, maar we hebben onszelf en onze spullen goed bewaakt.
Ik had de hele reis de leiding en ik vond dat erg leuk. Het kamp was leuk voor de kinderen met al die bloemen en verschillende grassen en met het water. We zullen het nooit vergeten, want we voelden ons geweldig in de natuur, in het museum, in de bergen, etc. We bedanken al onze donateurs in Nederland en Mongolië!

DE KEUKEN

keukenrenovatie_3Deze zomer hebben we de keuken gerenoveerd en hebben we alles gekocht wat we daar nodig hebben, zoals een elektrisch fornuis, een ijskast, potten en pannen, een waterkoker. We hebben het plafond vernieuwd en het licht, we hebben de vloer gerepareerd met linoleum en we hebben de muren en de deuren geverfd. Dit heeft veel tijd gekost, maar nu hebben we een nieuwe keuken. Alle kinderen en leidsters zijn er erg blij mee. Sommige kinderen koken ook in de nieuwe keuken. Ze zeggen allemaal “Dank u wel”.

.

.

.

keukenrenovatie_1 keukenrenovatie_2

DE MEISJESKAMER

De eigenaresse van het plaatselijke café Ogoomor heeft ons 365.000 Tugriks gegeven om de meisjeskamer op te knappen. Ze had Anna Home eerder bezocht en wilde ons graag helpen. als het klaar is nodigen we haar weer uit, want we zijn haar erg dankbaar.

BAYRBAT, EEN NIEUWE JONGEN

bayrbat_2012Mijn naam is Bayrbat. Ik ben geboren in Dashbalbar in de provincie Dornod. Mijn moeder maakt schoon in een winkel. Ik heb geen vader want hij is gestorven toen ik twee jaar oud was. Ik ging in Dashbalbar naar school, naar de tweede klas en ik had geode cijfers. Ik kan zingen, dansen en spelen en ik vind dat allemaal leuk. In 2011 ben ik in een paardenrace derde geworden! Ik hou van paardrijden. Ik vind het fijn dat ik nu in Anna Home ben, want ik ga weer naar school om meer te leren en ik heb nu een heleboel vrienden. Voordat ik naar Anna Home kwam moest ik bij mensen thuis werken en geld verdienen voor eten van mijn familie.

NOMIN-ERDENE, EEN NIEUW MEISJE

nomi-erdene_2012Mijn naam is Nomin-Erdene. Ik ben 8 jaar. Ik ben geboren in het dorp Dashbalbar, in Dornod. Ik heb geen pappa. Mijn moeder heet Uurentuya. Zij werkt in Mardaid, waar ze bij mensen thuis werkt en op huizen past. Ik heb een jonger broertje die Uuganbayar heet. Ik ging in Dashbalbar naar school en sliep daar op een slaapzaal. Dat was erg moeilijk voor me. Nu woon ik in Anna Home en heb ik een heleboel vrienden, broers en zussen. Ik vind dat erg leuk. Ik ga nu naar de tweede klas om hard te leren.

.

Wist u dat we ook op Facebook zijn? De pagina heet gewoon Anna Home. U kunt ons daar volgen.