2012 november

Op 3 november 2007 werd Anna Home officieel geopend en dus vierden we het eerste lustrum!

lustrumtaart lustrumtaart2

5 JAAR ANNA HOME

lustrumconcert_1De kinderen hadden een prachtige voorstelling voorbereid met liedjes, sketches en dans. De beelden ervan geven u hopelijk een indruk, nu u er niet zelf bij kon zijn.
Namens u allen had ik natuurlijk ook wat cadeautjes meegenomen: een buitenposter waar zij zelf op staan versiert nu het huis. Er zijn twee voetbaldoelen gelast en er wordt nu getimmerd aan een grote schommel met klimrek, waarvan we u hopelijk binnenkort een foto kunnen laten zien.

.

lustrumconcert_2 lustrumconcert_3 lustrumconcert_4 poster

DE KINDEREN

Ik trof de kinderen in een prima stemming aan, hoewel de bof flink huis hield.

bofmeisjes_2012jongens_2012kinderen_2012
We maakten een tochtje naar de rivier de Kherlen, die nog net niet was dicht gevroren.

rivier_1 rivier_2

BEGROTING

Samen met de directeur en het bestuur van de Mongoolse stichting maakten we de begroting voor 2013. Dankzij de mijnbouw is het land de laatste twee jaren flink in beweging gekomen. De economie groeide in 2011 met 17%, de inflatie is nu 15% en de salarissen van sommige beroepsgroepen zijn recent met 90% (!) gestegen. Zo verdient een beginnende arts in het ziekenhuis nu 500.000 Tugriks per maand, wat overeen komt met € 250.
De salarissen van de zeven mensen die in Anna Home werken kunnen niet achter blijven. Zij zullen volgend jaar met gemiddeld ongeveer 30% stijgen. Was de totale begroting in 2011 nog 55 miljoen Tugriks en in 2012 58 miljoen, volgend jaar zal hij 68 miljoen bedragen, ofwel bijna € 38.000.
Maar de Mongoolse overheid komt ook iets in beweging: sinds oktober 2012 krijgt elk kind 20.000 Tugrik per maand (€ 10) op een eigen rekening. Het Mongoolse bestuur is het met mij eens dat dit geld naar Anna Home moet gaan, omdat het bedoeld is voor de opvoeding. Maar sommige kinderen hebben nog een of twee ouders en die willen dat geld ook hebben omdat ze in enorme armoede leven. Het bestuur heeft beloofd om nog dit jaar met een plan te komen over de vraag hoe hiermee om te gaan. Het gaat om bijna 10% van de totale begroting.

KEUKEN

aanrecht_2De renovatie van de keuken is ook weer een stap verder. Het houten aanrecht is nu bekleed met roestvrij staal. De man op de foto die dit deed bleek een fantastisch vakman, die zonder noemenswaardig gereedschap een fraai stuk werk leverde. Hij vernieuwt deze week ook de haard en legt een luchtververser aan. Komende zomer volgt de vloer, nu nog bedekt met zeil dat drie keer per jaar versleten is en vervangen wordt, en volgend jaar hopelijk van tegels zal zijn.

U weet toch dat we ook op Facebook zijn onder de naam Anna Home? Daar vindt u ook een van de liedjes, het filmpje met de datum 3 november.
Ook Boldsaikhan zal op deze pagina regelmatig foto’s zetten, dus misschien is het leuk om de pagina te volgen.
Maarten