2012 augustus

EINDEXAMENS

byambadavaa_eindexamen_copy1tumentsetseg_eindexamen

Op het gebied van de school zijn belangrijke successen te melden. Byambadavaa eindigde de tiende klas. Hij gaat nog een jaar door op dezelfde school. Tumentsetseg slaagde voor de negende klas. Zij gaat in september naar de technische school, afdeling koken.
olziijargal_eindexamen

 

Olziijargal haalde de elfde klas en deed toelatingsexamen voor de Music and Dance College in Ulaanbaatar. Hij haalde dat en gaat volgend jaar dus het doorgangshuis verlaten en in de hoofdstad wonen! Deze zanger gaf zijn eigen concert in het grote worstelpaleis in Choibalsan!

.

.

.

TUIN

tuin_2012_3 tuin_2012_1

tuin_2012_2Zoals elk jaar zijn in het voorjaar veel zaden de grond in gegaan en daar komen nu de resultaten van. Vorig jaar zijn ze begonnen met het planten van bomen en struiken, zodat er ook wat permanente begroeiing komt. Lokale soorten, want ze moeten wel de winter door.

.

.

KEUKEN EN KAMP

keukenspullen_1 keukenspullen_2

Deze zomer wordt de keuken opgeknapt, mede om te kunnen voldoen aan de hygiëne-eisen van de Mongoolse inspectie. Ze hebben alvast wat spullen gekocht, maar het belangrijkste werk gaat gebeuren als de kinderen op kamp zijn. Ze gaan naar Dadal in de provincie Hentei, een paar honderd kilometer ten noorden van Choibalsan. Een prachtige natuur (ik ben er zelf ook geweest) met veel bloemen (Edelweis in oneindige aantallen!) en de geboortestreek van Genghis Khan. Vrijdag gaan ze weg voor een ruime week.

GER

meisjesger_copy1Volgend jaar worden drie meisjes 18 jaar, Tumentsetseg, Bolortuya en Monhtsetseg. Zij zullen dan naar het doorgangshuis gaan en in hun eigen ger gaan wonen. Om ze daarop voor te bereiden is de meisjesger nu alvast naast Anna Home opgesteld. Ze wonen er deze zomer al in zodat het volgend jaar niet zo’n heel grote overgang zal worden.