2011 november

OP BEZOEK

ontvangstEen paar dagen waren mijn dochter Willemijn en ik in Choibalsan. Het was een feest om terug te zijn! De kinderen en de leiding van Anna Home ontvingen ons met feest-eten, liedjes, versjes, dans en een toneelstukje. We hebben alle medailles en prijzen bewonderd die ze het afgelopen jaar gewonnen hebben en we hebben schriften met teksten en met sommen gezien.

.

.

dansversjezangkastvoetballen voetballen2
Het huis staat er nog en lijkt in goede conditie, ook al is het soms moeilijk om het overal warm genoeg te krijgen. De kinderen hebben nu allemaal een eigen stukje kast.
dalaitogoo_2010monhzul_2010Maar er zijn ook problemen. Zo woonden de zusjes Dalaitogoo en Monhzul sinds 2007 in Anna Home, toen hun moeder hen plotseling verliet. Ze stonden zonder iets op straat. Nu heeft deze zelfde moeder haar kinderen terug geëist, zeer tegen de zin van Boldsaikhan. Maar zij heeft de ouderlijke macht en daar valt niets tegen te doen. Nu zijn ze in Ulaanbaatar, gaan vermoedelijk niet meer naar school en lopen grote risico’s om slachtoffer van mensenhandel te worden.
tumentsetseg_2010namuuntsetseg_2010Twee andere zusjes, Tumentsetseg en Namuuntsetseg mochten een nacht bij hun moeder in de gevangenis logeren. Daar hebben ze van genoten. Ze hadden elkaar al 2 jaar niet gezien en moeder moet nog minstens 2 jaar zitten.

.

boom_plantenOm het terrein wat aan te kleden hebben we bomen geplant, stekjes van lokale bomen, waarvan we hopen dat ze de kou kunnen doorstaan.

.

.

.

.

BEGROTING

We hebben ook hard gewerkt aan de begroting voor 2012. Die is nu klaar en op de laatste dag van ons bezoek goedgekeurd door het bestuur. De begroting stijgt van 55 miljoen Tugriks naar 58 miljoen, ongeveer € 32.000.
We hopen nog aparte financiering te vinden voor internet. Technisch kan dat nu en het lijkt ons voor de kinderen belangrijk om hun blik te verruimen. Wist u dat er nu een Facebook pagina is van Anna Home? Binnenkort kunnen de kinderen daar zelf op schrijven! Een Amerikaanse vrijwilligster van Peace Corps gaat hun dat leren.

HET TO BEIJING TEAM

In de zomer reden vier auto’s van Bergambacht via Mongolië naar Peking. De bestuurders zagen kans om een heleboel sponsors te vinden die twee projecten steunden, waarvan Anna Home er één was. We kregen van hen het fantastische bedrag van € 5000. Heel erg bedankt daarvoor.

autos_in_mongolicheque
Voor hen die een actie overwegen staan wat ideeën op onze nieuwe pagina.
Maarten