2010 juni

MARG VERTELT

Marg Chamberlain is de VSO vrijwilligster in Choibalsan die een heleboel tijd en inspanning spendeert aan Anna Home. Zij schrijft:
tuin_2010De lente is naar de steppen van Choibalsan gekomen. Alles is groen en de vakantie is begonnen voor de kinderen van Anna Home. De vakantie is erg welkom want ze hebben allemaal hard gewerkt voor de examens aan het eind van het schooljaar en ze zijn allemaal over!
De kinderen hebben ook allerlei nieuwe dingen geleerd op de computer en de naaimachine. Maar niet alles was werk; ze hadden ook tijd om te voetballen en andere spelletjes te doen, buiten als de temperatuur dat toeliet.
jonge_plantjesNiet naar school gaan betekende niet dat de kinderen niets deden, ze hadden thuis een hoop te doen. Ze hebben allemaal geholpen in de tuin bij het planten van zaden, de kleine jongens hebben kippenpoep verzameld als mest voor de tuin. Het moet goed gewerkt hebben want de planten doen het goed. De wortels, tomaten en maïs groeien goed, wat ook te danken is aan de nieuwe pomp die het water weer ophaalt uit de diepe put.
vergaderingBoldsaikhan heeft een bijeenkomst gehouden met de zorgmoeders en de kinderen om te praten over hoe alles gaat. De zorgmoeders zijn heel tevreden over de kinderen. De kinderen verheugen zich erg op het zomerkamp, waarheen ze nu voor de derde keer zullen gaan.

FRANSE LES

franse_lesTwee jonge Franse meisjes, Morgane en Salene kwamen naar Anna Home om Franse les te geven en om watt e koken met de kinderen, waarbij appeltaart de favoriet werd. De kinderen leerden de Franse meisjes hoe ze sommige Mongoolse gerechten kunnen maken. De kinderen vonden het echt leuk om Frans te leren en oefenen nog steeds op begroetingen en cijfers in het Frans.

.

FONDSWERVING

De lokale overheid heeft Anna Home dit jaar financieel geholpen. Boldsaikhan deed aan het einde van 2009 een voorstel voor hulp aan het parlement van de aimag (provincie) en dit resulteerde in een gift van 2 miljoen Tugrik. De gemeenteraad kende 800.000 Tugrik toe en de zendeling Mike en zijn vrouw Sarah gaven 300.000.
De timmerwerkplaats van Anna Home had het druk. Ze moesten vier kisten maken waarin op een balkon tomaten kunnen worden gekweekt en een kist voor een paardenviool. Ze verdienden er 105.000 Tugrik mee.
In totaal is er iets meer dan 3 miljoen opgehaald, ongeveer € 1500.
Daarnaast hebben veel kinderen nieuwe schoenen (sandalen en sportschoenen) gekregen uit een donatie uit China.
To zover Marg’s verhaal. Boldsaikhan schreef:

NIEUWE BEWONER

uurnemekhUurnemekh was 9 jaar toen hij in maart naar Anna Home kwam. Zijn moeder is in Ulaanbaatar; zijn vader is werkeloos en heeft geen onderdak. Hij is nooit naar school geweest en kan dus niet lezen en schrijven. Hij droomt ervan om ooit directeur van een bedrijf te worden, maar nu eerst maar eens naar school en voetballen!

ARTSEN BEZOEKEN DE KINDEREN

dokterbezoekdokterbezoek_1

In maart kwamen doktoren uit het ziekenhuis van Choibalsan naar Anna Home om de kinderen te onderzoeken. Hoofdverpleegkundige Ariuna heeft het initiatief genomen en zij kwam met zeven verschillende specialisten, zoals een oogarts, dermatoloog, tandarts en internist. Alle kinderen waren thuis want de scholen waren dicht vanwege de varkensgriep.
Een apotheek gaf vitaminen en wat medicijnen. Het helpt allemaal mee om de gezondheid van de kinderen te verbeteren.

dokterbezoek_2 dokterbezoek_3