2009 juni

DE NIEUWBOUW IS BEGONNEN!

bouw_sleuf_funderingVorige week, op 1 juni is de eerste houweel de grond in gegaan voor de nieuwbouw. Eind augustus moet het klaar zijn. Er is door een heleboel mensen in Nederland en in Choibalsan veel werk verricht en dat leidt nu tot resultaten. Zo heeft de katholieke kerk van Voorschoten van oktober tot nu aan toe actie gevoerd en daarmee is zoveel geld opgehaald dat aan Anna Home een trainingscentrum kan worden gebouwd. De parochie bleek onvermoeibaar in het organiseren van leuke activiteiten die ook nog geld opbrachten; zo organiseerden ze een dauwtrap-fietstocht, een Mongoolse maaltijd, een bridgetoernooi en als laatste vorige week een grote collecte en een fancy fair waar ook wat spulletjes geveild werden. Het bijzondere van de actie van de parochie is dat alles wat met hard werken bij elkaar verdiend wordt, verdubbeld wordt door een andere organisatie. Als dat geen mooie winstverdubbelaar is!
bouw_fundering_2Het einddoel van zo’n 15.000 euro is ruim gehaald, al is op het moment van het schrijven van dit verhaal de eindstand nog niet bekend; dat gebeurt pas op 5 juli, de officiële einddatum.
Er kunnen nu drie klaslokalen gebouwd worden, voor houtbewerking, naaien en werken met computers. Als alles straks zal zijn ingericht dan komen er leraren, ook weer goed voor de plaatselijke werkgelegenheid, die de kinderen les gaan geven. Dit past in ons streven om de kinderen die tot voor kort geen enkele toekomst leken te hebben, voor te bereiden op een zelfstandig en waardig leven en is ook voor de drie volwassen leraren een mooi vooruitzicht.
bouw_funderingOok Colour4Kids heeft voor Anna Home geld verzameld, vooral om het gebouw grondig te renoveren en iets uit te breiden. Zo komt er nu een badkamer, worden alle muren vernieuwd, komt er isolatie in de buitenmuren en dubbel glas in de ramen, wat heel hard nodig is in de koude winters en ook nog eens goed te merken zal zijn in onze energiekosten.

.

.

bouw_sjouwenbouw_sjouwen_2
Binnen worden de muren afgewerkt met gipsplaat wat nog een heel gedoe gaf, omdat dit materiaal in Choibalsan nog nooit gebruikt is en uit China moet komen. Het biedt naast de grote duurzaamheid en brandveiligheid, de leuke mogelijkheid om de muren te decoreren. Dat is dan ook meteen waarin Colour4Kids goed en uniek is. Twee van hun mensen gaan de maand augustus meehelpen aan de afwerking van de bouw, samen met twee Belgische jongens die spontaan via internet hebben aangeboden om de handen uit de mouwen te steken tijdens hun wereldreis. Zij zullen met zijn allen het gebouw van binnen en van buiten kleur geven om zo ook het leven van onze kinderen kleur te geven.
De kinderen zelf vinden het natuurlijk prachtig dat hun 3 maanden lange zomervakantie gebroken wordt door een activiteit als deze, waar zij allemaal volop in betrokken zullen worden.
bouw_houtTot slot van de verbouwingsplannen: de Stichting voor Sociale en Culturele Solidariteit gaf ons geld om het hek rond de hashaa te vernieuwen. Een misschien op het oog wat saaie bestemming, maar o zo nodig in dit land waar het vaak niet veilig is. Wij zijn erg blij dat de stichting ons hiermee heeft willen steunen; met het nieuwe hek kunnen we meer dan een kinderleven vooruit!

ZANG

Naast creatief bezig zijn met de handen zal er deze zomer ook aandacht zijn voor zang. Nynke Laverman, de beroemde zangeres uit Friesland, aanvankelijk vooral bekend om haar fadozang, deed vorig jaar inspiratie op in Mongolië ter voorbereiding op haar nieuwe cd. Ze kwam met een prachtig programma terug en als een van de vaste donoren, zal zij in haar tournee straks in het najaar weer aandacht geven aan Anna Home, zoals ook dit voorjaar in het eerste deel van haar tournee. Maar daarnaast gaat zij dus deze zomer naar Anna Home om daar met de kinderen te zingen, muziek te maken en te spelen.

NOTARIS

Uit al deze enthousiaste verhalen over bouw zou u kunnen opmaken dat Anna Home een rijk huis is. Dat is in zekere zin waar, we hebben organisaties gevonden die zich enorm hebben ingespannen om geld bijeen te krijgen. En we zijn ze daar ontzettend dankbaar voor. Maar dit zijn allemaal eenmalige kosten, terwijl het leven ook gewoon doorgaat. Het kost ons veel moeite om voldoende mensen te vinden die regelmatig geld willen sturen voor voeding, school, verwarming en begeleiding. En we willen het u nu een beetje makkelijker maken, want de zorg moet doorgaan.
Vermoedelijk weet u dat giften aan Anna Home, erkend als ANBI, aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting, maar dit geldt alleen voor zover ze meer bedragen dan 1% van uw onzuiver inkomen. Als uw totale giften boven die drempel zitten dan betaalt de fiscus (ruim een derde tot ruim de helft) mee. De bedragen beneden de drempel zijn normaliter niet aftrekbaar.
Er is echter een manier om ook dat deel voor u aftrekbaar te maken, en wel door het opstellen van een notariële acte waarin u verklaart voor minimaal 5 jaar een bepaald bedrag, hoe groot of klein ook, te zullen doneren. Het gehele bedrag is dan ieder jaar aftrekbaar.
All for children kan u met genoegen melden dat zij u vanaf 2009 deze mogelijkheid biedt, e.e.a. in samenwerking met een notaris in den Haag.
De kosten bedragen eenmalig ongeveer € 150; verdeeld over 5 jaar heeft u al vanaf ± € 60 bijdrage per jaar een netto voordeel. Wanneer u toezegt €100 per jaar of meer te doneren gedurende minimaal 5 jaar dan hoeft u de eenmalige kosten van ongeveer € 150 per acte niet zelf te betalen en regelt het bestuur dit op uw verzoek. De kosten zijn mede afhankelijk van het totaal aantal donateurs dat bereid is in een bepaald jaar mee te doen.
De acte kan nog over geheel 2009 gelden. Het totaal gewenste jaarbedrag komt in de acte te staan. Uw giften aan Anna Home zijn dan vanaf de eerste euro aftrekbaar en u maakt de kinderen van Anna Home en ons, het bestuur, erg blij door de aldus gewaarborgde exploitatie. Uw fiscale voordeel is natuurlijk afhankelijk van de donatie, maar kan oplopen tot vele honderden euro’s per jaar. Nemen we als voorbeeld een donateur die maandelijks € 30 overmaakt en 2 x modaal verdient, dan bedragen de netto kosten geen € 360 meer, maar € 173 per jaar.
Als u hiervoor belangstelling heeft, stuur ons dan een e-mail, dan zorgen wij voor de juiste papieren.

DOORGANGSHUIS

Door de grote drukte die de hierboven beschreven verbouwing met zich mee bracht, niet alleen voor de betrokken personen- Jim, Boldsaikhan en John- in Mongolië maar ook in Nederland- Maarten, de architect Jaap Belt en de diverse donerende en /of uitzendende organisaties, is het aankopen van het doorgangshuis even naar voren geschoven. De verwachting is echter dat in augustus een hashaa en een ger gekocht kunnen worden, waarna de eerste twee jongens van 18 daar in september als hun school begint hun intrek kunnen nemen. In de volgende nieuwsbrief komen wij hier zeker op terug. Het geld is er, de kinderen zijn er en de exploitatie is voorlopig gewaarborgd.

GROENTETUIN

Net als vorig jaar hebben de kinderen ook dit jaar weer een groentetuin waarin zij zelf hun groenten kunnen verbouwen; de zaden krijgen zijn o.a van een Chinees landbouwbedrijf dat in Choibalsan actief is. De Franse stichting Nadaam geeft hen les.
De gemeente heeft dit jaar nog een extra lap grond beschikbaar gesteld langs de rivier zodat er eventueel zelfs uitbreiding mogelijk is.

GESCHENKEN IN NATURA

We krijgen soms de vraag of het misschien mogelijk is om speelgoed of kleding op te sturen aan Anna Home. Mogelijk is het wel en toch stimuleren we dit niet want opsturen is duur, denk aan 100 euro voor een doos formaat verhuisbox, terwijl veel van de spullen die opgestuurd worden, en zeker kleren lokaal goedkoper verkrijgbaar zijn. Wilt u toch graag wat sturen e-mail ons dan zodat wij u een etiket kunnen sturen met het juiste adres in het Mongools en informeer ons even zodat we iemand kunnen vragen het pakker op te halen. Vergeet bij het samenstellen van het pakket svp niet dat er relatief weinig heel jonge kinderen zijn; een stoere jongen van 4, twee of drie van 8 a 9 jaar en de rest is 10 jaar of ouder.
Wat we wel ieder jaar doen is een groot decemberpakket sturen, al kent men onze tradities rond Sinterklaas en Kerstmis niet. Een pakket vol met verrassingen. Vorig jaar kreeg ieder kind voor het eerst van zijn leven een individueel cadeautje met zijn naam erop en een chocoladeletter, naast allerlei lekkers, chocolademelkpoeder en zaken als spellen voor de hele groep. We zouden het leuk vinden dat dit jaar weer te doen omdat de donkere decembermaand zo wel heel bijzonder wordt! Mocht u het leuk vinden daaraan iets bij te dragen laat het ons dan uiterlijk in september weten, dan houden we een plekje vrij voor uw pakje in de grote doos die rond 1 november verstuurd wordt. De verzendduur is 2-6 weken.

DE KINDEREN VERTELLEN

Vanaf de volgende nieuwsbrief (van oktober) zal er steeds een kind op de voorgrond treden die in korte bewoordingen zal vertellen over zijn of haar huidige bestaan, schoolleven en dagelijkse leven. Wij hopen u zo nog meer te laten zien hoe groot de invloed is van uw bijdragen en hoeveel er mogelijk is.