2009 december

EEN NIEUWE JONGEN IN ANNA HOME

Altankhuu is 7 jaar. Hij heeft geen vader en zijn moeder heeft geen werk en geen huis. En dus zwierven hij, zijn 4 jaar oude broertje en zijn moeder rond. Hij is erg klein, misschien door slechte voeding. Toen hij kwam keek hij droevig, maar dat veranderde snel. In Anna Home is genoeg te eten en er zijn veel vriendjes om mee te spelen. Het eerste wat we doen is proberen om hem naar school te krijgen, in de eerste klas, en we hopen hem een goed leven in de toekomst te kunnen geven.
Zijn moeder zou ook graag zijn jonge broertje in Anna Home achterlaten, maar we vinden hem te jong. We worden steeds voorzichtiger als we kinderen selecteren, omdat we merken dat sommige ouders geen verantwoordelijkheid willen nemen voor hun kinderen en ze het liefst in Anna Home achterlaten.

DE EERSTE JONGENS IN HET DOORGANGSHUIS

boys_in_trans_homeIn oktober is het doorgangshuis van start gegaan. Het is bedoeld om 18-jarigen de kans te geven om goed voor zichzelf te leren zorgen. Zij wonen zelfstandig in een ger en ze krijgen hulp van de medewerkers van Anna Home, een paar kilometer verderop.
Zij vertellen zelf:
Mijn naam is Ochbayr, ik studeer aan de technische school voor bouwvakker. Ik ben 18 jaar en ik heb meer dan twee jaar in Anna Home gewoond. Ik heb nog twee jaar op school nodig. Ik woon nu twee maanden in het doorgangshuis samen met mijn vriend Ganhuyg. We doen alles zelf, wat we vroeger in Anna Home niet deden. De mensen van Anna Home komen ons elke week helpen en leren ons om voor onszelf te zorgen. Ze helpen ons ook in onze omgang met de leraren op school, waar ik ook veel nieuwe vrienden gemaakt heb.
Volgende zomer willen we zaden planten in onze hashaa en misschien kunnen we wel water aanboren. In onze vrije tijd gaan we vaak naar Anna Home voor lessen in computers en in houtbewerking, wat we erg leuk vinden.
Mijn naam is Ganhuyg. Ik studeer aan de technische school voor automonteur. Ik heb meer dan twee jaar in Anna Home gewoond. Nu woon ik in het doorgangshuis, wat erg fijn is want ik leer er om voor mijzelf te zorgen. We maken vuur in de kachel, halen water van de put, we koken, we wassen onze kleren, etc. het leven is erg anders dan dat in Anna Home. We doen nu alles zelf en leren verantwoordelijkheid.
Soms gaan we naar Anna Home om met de kinderen te spelen. Volgend jaar komen er hier weer twee vrienden wonen, Olziijargal en Uurstaikh.
Ik ben erg dankbaar voor de mensen die ons helpen in het doorgangshuis te wonen.

TRAININGSCENTRUM IN ANNA HOME

computertekeningHet trainingcentrum is begonnen, alle kinderen leren met de computer om te gaan, ze leren naaien en houtbewerken. Voor de meesten is het allemaal erg nieuw, maar we hopen dat ze het goed gaan leren. Sommigen van onze kinderen leren snel, anderen hebben wat meer tijd nodig. Het is ontzettend nuttig voor ze.
We hebben met de leraren een contract voor één jaar gesloten.
De foto’s laten het succes zien.

.

computerlokaalcomputerlokaal_1computerlokaal_3naaienhoutbewerken houtbewerken_1

GANSUKH VERTELT ZIJN VERHAAL

gansuhIk ben 14 jaar. Ik woon al meer dan twee jaar in Anna Home. Vóór die tijd ging elke dag naar de markt om groente te zoeken die ik kon verkopen om aan geld te komen. Samen met vrienden hebben we ook van mensen gestolen.
Ik leefde samen met mijn moeder op allerlei plaatsen want we hadden geen huis. Soms sliepen we onder de grond bij de verwarmingsbuizen. Het was erg moeilijk. Ik wilde een echt huis, net als andere kinderen, ik wilde naar school en ik wilde mooie kleren en een goed leven. Nu is mijn moeder in Ulaanbaatar, waar ze deuren schoonmaakt in flatgebouwen, maar ze heeft geen huis. Mijn moeder vertelde me dat mijn vader is weggegaan toen ik nog heel klein was.
Sinds ik in Anna Home woon is er veel veranderd. Ik ben gestopt met vloeken en stelen en met het haten van andere mensen. Nu ga ik naar school en heb ik goede vrienden en ook was ik mijn eigen kleren. In mijn vrije tijd doe ik computerlessen en leer ik timmeren. Of ik speel met mijn Anna Home vrienden. Ik wil leren om mijn naam op de computer te schrijven en in de toekomst wil ik timmerman worden.
In de zomer heb ik in de tuin gewerkt en ben ik naar zomerkamp geweest. Ik heb ook gevoetbald; alle kleine jongens van Anna Home vinden dat leuk. Ik heb geholpen met de bouw van het trainingcentrum en ik ben goede vrienden geworden met Hassan. Ook heb ik gespeeld met Ramona en Solongo. Nederlandse, Franse en Chinese mensen kwamen naar Anna Home en Nynke zong Mongoolse liedjes voor ons.
doucheNu hebben we een mooi hek en we hebben ook twee douches en twee wc’s. Ik ga twee keer per week onder de douche!
Soms kom ik mijn oude straatvrienden tegen en dan vragen ze of we wat samen zullen gaan doen. Dan zeg ik nee, loop nog een stukje met ze mee, maar dan ren ik van ze weg. Ik vind dat iemand ze zou moeten helpen.
Mijn droom is om een goede timmerman te worden. Dan wil ik ook veel mensen helpen en ooit wil ik Amerika en Nederland zien. Soms mis ik mijn moeder omdat ze geen huis heeft in UB en een heel moeilijk leven heeft. Als ik een grote jongen ben dan wil ik haar helpen. Ik ben erg gelukkig in Anna Home, we zijn vrij en het is erg vredig. Ik ben de Nederlandse mensen en onze verzorgers dankbaar. Ik zal mijn doel bereiken: een goede man worden!

.
Boldsaikhan