2008 juni

urantuya_stoerEind mei was ik een paar dagen terug in Anna Home. Het was een enorm genoegen om de kinderen terug te zien. Ze waren opgewekt en zagen er gezond uit. Het maakte opnieuw de indruk van een gezellig (groot) gezin. Ik blijf verbaasd over hoe deze kinderen, met zo’n moeilijk verleden, in staat zijn om in harmonie met elkaar te leven in een huis met beperkte omvang. Ze lijken te begrijpen dat ze deze kans op een toekomst met beide handen moeten aangrijpen.

.

touwtje_springenspelletjes

Ik had wat spelletjes meegenomen en al heel snel werd er bingo gespeeld en gepuzzeld met clowns die in Jumbolino in elkaar gezet moeten worden.
film_kijkenOm een kort promotiefilmpje te maken heb ik een dag gefilmd. De dag erna kon ik het resultaat ervan laten zien op de televisie in het huis. En dat was een daverend succes. Ik heb zelden zulke opgewonden smoeltjes gezien als toen ze 20 minuten lang naar zichzelf konden kijken. Het was een absolute noviteit voor ze. De film wordt door iemand in Amsterdam op zeer professionele manier gemonteerd.
Er zijn nog wel steeds wat wisselingen. Drie kinderen zijn vertrokken en drie nieuwe zijn in het huis komen wonen: Ankhbayr, Anuudari en Gantulga. Op de pagina kinderen vindt u al hun foto’s en over velen van hen een kort verhaaltje. Ik ben benieuwd of er uiteindelijk een stabiele groep zal ontstaan.
Tijdens mijn verblijf heb ik gelukkig ook kunnen zorgen voor een nieuwe coach en hulp voor Boldsaikhan. Jim Moulton en zijn vrouw July wonen al een jaar in Choibalsan en blijven nog tot de zomer van 2009. Ze zijn uitgezonden door Peace Corps, de Amerikaanse organisatie die heel veel vrijwilligers uitzendt over de hele wereld. Hij gaat helpen bij het management en vooral bij de verdere opleiding van Boldsaikhan daarin.

BUITEN HET HUIS

De grote aanwinst voor Anna Home is het kippenhok. Dat was al in het begin gepland, maar moest even wachten tot de vorst uit de grond was. Het is namelijk een Mongools hok en dat bouw je blijkbaar deels onder de grond om de beesten tegen de kou te beschermen. Nu lopen de 20 kuikens en 6 grote kippen in het buitenhok.

kippenhokkippen
tuinOok de moestuin is gestart, maar die kan pas echt uitgroeien als er water is. Men wacht op een Chinees bedrijf dat in staat is om 60 meter diep te boren. Daar zit water denken ze en dat gaat zowel voor de tuin als voor het huis gebruikt worden. Dat laatste is natuurlijk een enorme vooruitgang voor de hygiëne. Colour4Kids heeft toegezegd het boren te betalen, vooruitlopend op de renovatie en “kleuring” van Anna Home die nu voor 2009 gepland staat. Zie op hun site onder lopende projecten.

INKOMSTEN

We zijn ontzettend dankbaar voor heel veel goede gevers. Zij komen uit de kring van familie, vrienden en kennissen en ook uit de kring van Bekende Nederlanders. Het lukt ons met al deze steun om goed voor de kinderen te zorgen.
De Sint Laurentiuskerk in Voorschoten start in september een grote actie voor Anna Home die tot 5 juli 2009 gaat duren. Via allerlei activiteiten in en buiten de kerk hopen ze zoveel geld in te zamelen dat de bouw en inrichting van een trainingscentrum in de hashaa mogelijk wordt. Om de kinderen goed voor te bereiden op een zelfstandige toekomst willen we hen vaardigheden bijbrengen. Zo hopen we dat er opleidingen komen voor timmeren en voor naaien en ook willen we een paar computers in huis halen.
De Belgische 2GoodFun foundation gaat per auto van Leuven naar Peking rijden, via Mongolië. Zij willen daarbij geld ophalen voor twee weeshuizen, een in Thailand en de andere is Anna Home! Ze vertrekken 12 juli en hopen in een maand aan te komen.
Inmiddels staan we op de website van Sonja Bakker (kookboeken!) nu haar stichting bijdraagt in de kosten van Anna Home.

Maarten