2008 januari

KERSTMIS

kerstmis_2007_spelletjesIn Anna Home hebben we kerstmis gevierd, hoewel dat in dit boeddhistische land niet gebruikelijk is. Zonder onze westerse luxe, zonder dure cadeaus of grote diners, was het een puur feest met veel pret. Vanuit Nederland had iemand kerstversiering opgestuurd, lampjes, kaarsen, kerstboomballen. Het huis zag er prachtig uit.

..

.

kerstmis_2007_zolzayakerstmis_2007_saranchimegDe kinderen waren feestelijk gekleed. We hadden als buitenlanders op ons genomen om te koken en dat gebeurde onder Engelse en Franse leiding. Toen we een week tevoren vroegen wat zij het liefst wilden eten, kwam natuurlijk als eerste taart aan de orde, maar ook eiersalade en frieten werden genoemd. En kip dan? “Dat weet ik niet want dat heb ik nog nooit gegeten.” Kip dus. Het werd een heerlijk maal. De foto’s vertellen het verhaal beter dan ik dat kan.

kerstmis_2007_kokenkerstmis_2007_dinerkerstmis_2007_diner2kerstmis_2007_diner3

HET GEWONE LEVEN

schaakprobleemHet gewone leven gaat ook door. Het huis is warm, ook nu het buiten Mongools koud is. De 25 kinderen wonen samen en dat lijkt in goede harmonie te gebeuren. Telkens als ik daar kom zijn sommigen met corvee bezig; er hangen lijsten aan de muur met schema’s voor ieders beurt. Ik zie nooit echte ruzies en ik denk dat dit ook zo is als ik er niet ben. Toch moet het moeilijk zijn. Elk van hen heeft een erg moeilijke tijd achter de rug waarin ze aan zichzelf waren overgelaten. Er was geen regelmaat in hun leven en die is er nu wel. Elke dag naar school, eten op vaste tijden, op tijd naar bed, etc.

Dat er ook ontspanning is bewijzen de foto’s van de spelletjes.

mens_erger_je_nietpuzzelen

INKOMSTEN

We hebben veel bijdragen gekregen waarvoor we erg dankbaar zijn. Het betekent dat we geld hebben voor het grootste deel van dit jaar. Het is geweldig om te merken dat Nederlandse en ook een paar Britse mensen zich het lot van “mijn” kinderen aantrekken. Er was geld van individuele personen, van een bedrijf, een kerk, een vereniging en zelfs was er een groot bedrag dat was opgehaald tijdens een afscheidsreceptie, de vertrekker heeft afgezien van cadeaus en zijn gasten om geld voor Anna Home gevraagd.
Maar we zouden ook zo vreselijk graag continuïteit in onze inkomsten willen hebben. Als 50 mensen elke maand € 30 geven dan zijn we er vrijwel. Dat is één euro per dag en het kan zonder veel moeite via een automatische afschrijving bij de bank. Die 50 mensen zijn er nog lang niet. Op de pagina over financiële hulp staan alle gegevens die u nodig heeft.

MEDISCH ONDERZOEK

De meeste kinderen waren tot voor kort niet geregistreerd bij de burgerlijke stand. Voor de ouders betekent dit dat ze geen kinderbijslag krijgen (25.000 Tugrik per kwartaal, ongeveer € 15). Maar het betekent ook dat ze geen medische hulp konden krijgen, hetgeen voor elk, geregistreerd, kind tot 18 jaar gratis is. Dat proces van registratie is een heel gedoe, maar ze hebben nu allemaal officiële papieren. Kort geleden zijn ze naar een kinderarts geweest en hoewel het geen diepgaand onderzoek was, is er toch een begin gemaakt. En we weten dat ze in geval van nood in het ziekenhuis terecht kunnen.
kerstmis_2007_groepsfotoNamens een dankbare groep kinderen wens ik u een heel goed 2008 toe.
Maarten