2008 december

memoryVanuit Choibalsan kan ik u de laatste nieuwtjes over Anna Home brengen. Na een stormachtige ontvangst (“Martien!”, 25 knuffels, liedjes en dansjes) voelde ik me direct weer thuis en speelden we spelletjes. Het gaat erg goed met iedereen.

.

.

SINTERKLAAS

sinterklaas_ganzorigAl begin november hadden we twee grote dozen opgestuurd. Naast pepernoten, taai taai en ander Sinterklaas snoep zat daar voor iedereen een chocoladeletter en een eigen cadeautje in. Deze kinderen krijgen nooit iets voor zichzelf. De aanblik van de smoeltjes tijdens het uitpakken en het enthousiasme over de inhoud waren een belevenis. Iedereen wachtte geduldig op zijn beurt, het ging allemaal heel gedisciplineerd.

.

sinterklaas_ganbaatarsinterklaas_olzibayar
sinterklaas_computerAls klap op de vuurpijl was er de oude laptop van onze dochter Eva, alleen bestemd voor de kinderen en voor niemand anders. Ze gaan een schema maken zodat elk kind aan de beurt kan komen. Na afloop heb ik glow in te dark sterretjes aan het plafond geplakt, een wekker ingesteld en een demonstratie van een rekenmachine gekregen die inderdaad de uitkomst van 2 x 9 correct aangaf.

sinterklaas_triomino

.

.

De kerk van Voorschoten had het spel Triominos meegegeven en dat blijkt enorm aan te slaan. Het wordt nu dagelijks gespeeld.

.

..

GANZORIG

“Opdat wij niet vergeten voor wie wij werken” liet Albert Hein op het standbeeld van een huisvrouw met boodschappentas zetten, dat hij bij zijn afscheid cadeau kreeg. Dat opschrift kwam direct in mij op toen we Ganzorig gingen halen.
ganzorig_huisEr was plaats voor hem omdat een van de bewoners naar zijn moeder terug is gegaan. Het familieverhaal is niet simpel: een van de kinderen in Anna Home is Ganbat. Hij heeft een oudere zus die op haart beurt een kind heeft, Ganzorig, nu 4 jaar oud. Maar deze zus is van de aardbodem verdwenen en liet het jongetje bij haar moeder, diens grootmoeder, achter. Ganbat wilde dolgraag zijn broertje naar Anna Home halen.
We troffen een hutje aan van hout. De enige verwarming wordt geleverd door de kolen die moeder op straat vindt in de buurt van de mijn. Daar vertrekken de vrachtwagens vol en verliezen ze wel eens wat. Moeder laat tijdens haar speurtochten naar steenkool en door het vuilnis van de stad Ganzorig alleen thuis, in de kou.
ganzorig_in_bedHij lag te slapen toen we kwamen. Op de foto ook Ganbats vader, die af en toe om de hoek komt kijken. Hij durfde me geen hand te geven omdat die te vies was, net overigens als de rest van hem en van zijn vrouw. Binnen in het huisje stonden twee bedden en een kachel. Op de grond lag wat afgekloven vlees en er scharrelden twee kleine katjes rond. Geen water, geen licht. Ik geloof niet dat ik eerder zulke armoede heb gezien. En daarin leefde Ganzorig zonder enig zicht op een toekomst.

.

ganzorig_en_ganbat

.

Tot nu, want hij wilde graag met zijn grote broer mee naar Anna Home.

.

.

.

.
ganzorig_en_oma

Zijn grootmoeder kleedde hem verder aan, maar sokken en een onderbroek hoorden daar niet bij. “Die heeft hij niet”. Niets anders dan de vieze kleren die hij aanhad. Wonder boven wonder had ze een persoonsbewijs van hem, wat hem o.a. recht geeft op gratis gezondheidszorg.
Vrolijk stapte hij de auto in, voor het eerst van zijn leventje, vertelde hij opgewekt.

ganzorig_komt_thuis

.

Zijn grote broer bracht hem thuis:Daar wachtte hem een hartelijke ontvangst van de 23 anderen, die toch ook maar ongevraagd een nieuw maatje erbij krijgen. En deze is nog zo jong.

ganzorig_in_bad

.

Iedereen deed mee. Er werd water opgewarmd, kleren voor hem gezocht, die allemaal te groot waren, en het huis werd geshowd. Met vereende kracht werd hij in bad gezet en afgeschrobd. Ook dat was, denk ik, voor het eerst van zijn leven en hard nodig. Hij genoot ervan

.

.

ganzorig_2_groot_formaat

Het resultaat was verbluffend. Hij heeft mij weer even heel duidelijk gemaakt “voor wie wij werken”.

.

.

.

OVERIGE ZAKEN

Mag ik u uitnodigen eens op de site van Nynke Laverman te kijken? Tijdens haar nieuwe tournee zal zij aandacht aan Anna Home besteden. De première is op 14 maart in Amsterdam.
De voorbereidingen voor de renovatie en uitbouw in de zomer van 2009 zijn in volle gang. Er is nu ook een groot bedrag om in het voorjaar een nieuwe schutting om de hashaa te bouwen.
Veel mensen droegen bij of doen dat nog via een maandelijkse overschrijving en ik kan niet vaak genoeg duidelijk maken hoe goed dat geld terecht komt. Dank u wel!
Zeer binnenkort zult u de begroting van 2009 op deze site aantreffen en in januari hopen we de afrekening 2008 te publiceren, die dan door een lokale accountant zal zijn gecontroleerd.
Maarten